12 definiții pentru condor

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CONDOR, condori, s. m. Cel mai mare vultur, cu capul și cu gâtul golaș, complet mut, care trăiește în munții Americii de Sud (Sarcorhamphus gryphus). [Acc. și: condor] – Din fr. condor.

CONDOR, condori, s. m. Cel mai mare vultur, cu capul și cu gâtul golaș, complet mut, care trăiește în munții Americii de Sud (Sarcorhamphus gryphus). [Acc. și: condor] – Din fr. condor.

condor sm [At: ȘĂINEANU, D. U. / Pl: ~i / E: fr condor] Cel mai mare vultur, cu capul și cu gâtul golaș, fără glas, care trăiește în munții Americii de Sud (Sarcorhamphus gryphus).

CONDOR, condori, s. m. Pasăre mare de pradă care trăiește în munții Americii de sud. Eu simț pe umeri aripi de condori BENIUC, V. 134.

CONDOR s.m. Specie de vultur foarte mare care trăiește în munții Americii de Sud. [Acc. și condor. / < fr. condor, cf. sp., peruv. condor].

CONDOR/CONDOR s. m. vultur foarte mare, cu capul și gâtul golaș, în Anzii Cordilieri. (< fr., sp. condor)

CONDOR ~i m. Specie de vultur, de talie mare, cu penaj negru, cu pete albe pe aripi, cu capul și gâtul golaș, mut, care trăiește în munții din America de Sud. [Acc. și condor] /<fr. condor

condor m. pasăre răpitoare din America meridională, cel mai mare vultur din lume (Sarcoramphus gryphtis): purtând smaralzi ’n frunte cât oul de condor AL.

*cóndor și -ór m. (sp. cóndor, d. peruvianu cuntur). Un fel de vultur colosal care trăĭește pin Anzĭ (sarcoramphus gryphus).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

condor/condor s. m., pl. condori/condori

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CÓNDOR (< fr.) s. m. Cea mai mare păsare de pradă (c. 1-1,5 m lungime, peste 3 m la anvergura aripilor), din ordinul falconiformelor care trăiește în Anzi, la 2.000-6.000 m altitudine, cu penaj gri-albăstrui, capul și gîtul golașe, gulerul și aripile pe jumătate cenușii-deschis, complet mut (Vultur gryphus). ◊ C. californian = pasăre răpitoare de zi, din ordinul falconiformelor, de c. 1 m lungime, care trăiește în S Californiei, cu penaj cenușiu și vîrful aripilor albicios; pe cale de dispariție (c. 70 de exemplare), este ocrotit (Gymnogyps californianus).

Intrare: condor
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • condor
  • condorul
  • condoru‑
plural
  • condori
  • condorii
genitiv-dativ singular
  • condor
  • condorului
plural
  • condori
  • condorilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

condor, condorisubstantiv masculin

  • 1. Cel mai mare vultur, cu capul și cu gâtul golaș, complet mut, care trăiește în munții Americii de Sud (Sarcorhamphus gryphus). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Eu simț pe umeri aripi de condor. BENIUC, V. 134. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.