11 definiții pentru compensator (s.n.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COMPENSATÓR, -OÁRE, compensatori, -oare, adj., s. n. 1. Adj. Care compensează; compensatoriu. ♦ (Despre aparate, dispozitive sau mărimi) Care compensează un anumit efect în vederea menținerii unui anumit regim. 2. S. n. Aparat, dispozitiv sau sistem cu care se efectuează o compensare sau se realizează o echilibrare. – Din fr. compensateur.

COMPENSATÓR, -OÁRE, compensatori, -oare, adj., s. n. 1. Adj. Care compensează; compensatoriu. ♦ (Despre aparate, dispozitive sau mărimi) Care compensează un anumit efect în vederea menținerii unui anumit regim. 2. S. n. Aparat, dispozitiv sau sistem cu care se efectuează o compensare sau se realizează o echilibrare. – Din fr. compensateur.

compensator, ~oare [At: PONI, F. 112 / Pl: ~i, ~oare / E: fr compensateur] 1-10 a Care compensează (1-10). 11 a (D. aparate, dispozitive sau mărimi) Care compensează un anumit efect în vederea menținerii unui anumit regim. 12 sn Aparat, dispozitiv sau sistem cu care se realizează o echilibrare.

COMPENSATÓR s.n. Sistem tehnic care lucrează în vederea obținerii unei compensări de variație, de efort etc. [Cf. fr. compensateur].

COMPENSATÓR, -OÁRE I. adj. care compensează; compensativ, compensatoriu. II. s. n. 1. sistem tehnic care lucrează în vederea obținerii unei compensări de variație, de efort etc. 2. mașină electrică rotativă pentru îmbunătățirea factorului de putere în rețele de curent alternativ. 3. instrument electric de măsură bazat pe metoda compensării. III. s. m. specialist autorizat să efectueze compensarea busolelor de pe (aero)nave. (< fr. compensateur)

COMPENSATÓR2 ~oáre n. Dispozitiv sau instalație care efectuează o compensare a anumitor dereglări dintr-un sistem tehnic, asigurându-i un regim normal de funcționare. ◊ ~ electric instalație folosită în rețelele de curent alternativ pentru compensarea puterii. ~ optic dispozitiv pentru măsurarea diferenței de drum optic a două raze de lumină. /<fr. compensateur

compensator a. care compensează. ║ n. instrument de fizică destinat a rectifica variațiunile unor aparate.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

compensator2 s. n., pl. compensatoare

compensatór s. n., pl. compensatóare

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

COMPENSATÓR s. v. potențiometru.

COMPENSATOR s. (FIZ.) potențiometru.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

COMPENSATOR1 aparat, dispozitiv sau sistem cu care se efectuează o echilibrare sau o compensare la bordul unei aeronave. Compensator aerodinamic, organ montat la bordul de scurgere al suprafețelor principale de comandă ale aeronavei (profundor, direcție, eleroane), pentru a reduce sau a anula momentele perturbatoare ce apar pe timpul zborului, ușurând pilotajul.

Intrare: compensator (s.n.)
compensator2 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • compensator
 • compensatorul
 • compensatoru‑
plural
 • compensatoare
 • compensatoarele
genitiv-dativ singular
 • compensator
 • compensatorului
plural
 • compensatoare
 • compensatoarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

compensator, compensatoaresubstantiv neutru

 • 1. Aparat, dispozitiv sau sistem cu care se efectuează o compensare sau se realizează o echilibrare. DEX '09 DEX '98 DN
  • 1.1. Compensator electric = instalație folosită în rețelele de curent alternativ pentru compensarea puterii. NODEX
  • 1.2. Compensator optic = dispozitiv pentru măsurarea diferenței de drum optic a două raze de lumină. NODEX
 • 2. Mașină electrică rotativă pentru îmbunătățirea factorului de putere în rețele de curent alternativ. MDN '00
 • 3. Instrument electric de măsură bazat pe metoda compensării. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

imagine pentru acest cuvânt

click pe imagini pentru detalii