13 definiții pentru cleștar (unealtă)

din care

Explicative DEX

CLEȘTAR2, cleștare, s. n. Unealtă folosită la tragerea cercurilor pe vasele de lemn făcute din doage. – Clește + suf. -ar.

cleștar2 sn [At: DAMÉ, T. 88 / Pl: ~e / E: clește + -ar] 1 (Înv) Clește special cu care se trag cercurile pe vasele din doage de lemn. 2 (Reg) Prăjini puse cruciș pe acoperiș pentru a-i mări rezistența. 3 (Reg) Unealtă de pescuit asemănătoare cu sacul, dar mai lungă și cu gura mai mare.

CLEȘTAR2 (pl. -are) sn. 🔧 O unealtă a dogarului, numită și clește (🖼 1290).

CLEȘTAR2, cleștare, s. n. Unealtă de dogărie cu care se trag forțat cercurile la vasele de lemn făcute din doage. – Clește + suf. -ar.

CLEȘTAR2 ~i m. 1) Specie de organisme mici, având aparatul bucal adaptat pentru înțepat și supt. 2) Mic animal din clasa arahnidelor, care se hrănește cu făina cerealelor depozitate în magazii. /clește + suf. ~ar

CLEȘTAR3 ~e n. Unealtă de dogărie cu care se trag cercurile vaselor; clește. /clește + suf. ~ar

cleștar n. cleștele dogarului.

CLEȘTE sn. 1 🔧 Unealtă de fier de care se servește fieraru spre a ținea strîns fierul pe care-l lucrează, cu care se scot cuie, etc. (🖼 1291); : a socoate cuiva vorba cu ~le, a izbuti cu mare greutate să scoată cîteva vorbe răspicate din gura cuiva 2 🔧 Unealtă de fier cu care se sgîndărește focul din sobă și cu care se scot tăciunii aprinși (🖼 1291) 3 🏚 Piedica de oprit frîna, lanțul sau frînghia, de strîns roata de la moara de apă; de aci, : a strînge pe cineva în ~, a-l aduce la strîmtoare, a-i pune sula ’n coaste 4 🔧 Unealtă de lemn a tîmplarului, numită și „teasc”, „șurub” sau „crivală” 5 🔧 Cîrligul de la scaunul sau calul tîmplarului (🖼 1292) 6 🔧 Vîrtejul sau șurupul de la tejgheaua tîmplarului 7 🔧 O unealtă a dogarului = CLEȘTAR2 8 pl. 🐒 Incisivii de lapte ai calului, cari cresc în primele 6-8 zile, și cari sînt înlocuiți la vîrsta de 2-2 1/2 ani [vsl. klěšte].

Ortografice DOOM

cleștar2 (unealtă) s. n., pl. cleștare

cleștar2 (unealtă) s. n., pl. cleștare

cleștar (unealtă) s. n., pl. cleștare

Sinonime

CLEȘTAR s. I. (TEHN.) clește. (Cu ~ul dogarul trage cercurile la butoaie.) II. (ZOOL.; Tyrogliphus farinae) păianjenul făinii.

CLEȘTAR s. (TEHN.) clește. (Cu ~ dogarul trage cercurile la butoaie.)

Intrare: cleștar (unealtă)
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cleștar
  • cleștarul
  • cleștaru‑
plural
  • cleștare
  • cleștarele
genitiv-dativ singular
  • cleștar
  • cleștarului
plural
  • cleștare
  • cleștarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cleștar, cleștaresubstantiv neutru

  • 1. Unealtă folosită la tragerea cercurilor pe vasele de lemn făcute din doage. DEX '09
    sinonime: clește
etimologie:
  • Clește + -ar. DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.