19 definiții pentru cisternă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CISTERNĂ, cisterne, s. f. 1. Rezervor (cilindric, de metal) pus pe cadrul cu roți al unui vehicul și servind la transportarea unor lichide; vehicul prevăzut cu un astfel de rezervor; autocisternă. 2. Rezervor (cilindric) în care sunt depozitate lichide, în scopul folosirii lor ulterioare. – Din lat. cisterna, it. cisterna.

CISTERNĂ, cisterne, s. f. 1. Rezervor (cilindric, de metal) pus pe cadrul cu roți al unui vehicul și servind la transportarea unor lichide; vehicul prevăzut cu un astfel de rezervor; autocisternă. 2. Rezervor (cilindric) în care sunt depozitate lichide, în scopul folosirii lor ulterioare. – Din lat. cisterna, it. cisterna.

cisternă sf [At: DEX2 / V: (îrg) țis~, (rar) cit~ / Pl: ~ne / E: lat cisterna, it cisterna] 1 Rezervor (cilindric, de metal) pus pe cadrul cu roți al unui vehicul, care servește la transportarea unor lichide. 2 Conținut al unei cisterne. 3 Vehicul prevăzut cu cisternă (1) Si: autocisternă. 4 Rezervor (cilindric) în care sunt depozitate lichide, în scopul folosirii lor ulterioare Vz hazna. 5 (Atm) Spațiu subarahnoidian, plin cu lichid cefalorahidian.

CISTERNĂ, cisterne, s. f. 1. Rezervor mare, de obicei cilindric (și de metal), pus pe cadrul cu roți al unui vehicul, care servește la transportarea apei, a țițeiului sau a altor lichide; vehicul (camion, vagon) înzestrat cu un astfel de rezervor. Rutierul care mai rămăsese la S.M.T. plecase de dimineață, trăgînd după el vagonul de dormit și cisterna. DUMITRIU, V. L. 110. Locomotivele trag din greu spre miazănoapte trenurile petroliere, zeci de cisterne metalice, mînjite de lichidul pe care îl duc. BOGZA, C. O. Vagon (sau camion)-cisternă = vagon (sau camion) prevăzut cu un astfel de rezervor. Țițeiul se transportă în vagoane-cisterne. 2. (Rar) Rezervor (subteran), cu pereții impermeabili, în care se adună apa provenită din ploaie sau din zăpada topită, servind la alimentarea unei regiuni lipsite de izvoare, de rîuri etc. Îndată însă acea peștere se lărgește, formînd bolți... cu scursori împietrite și chiar cu o cisternă firească în fundul unei cavități. ODOBESCU, S. I 341. ◊ Fig. Caut în cisterna trecutului un profil gingaș. GALACTION, O. I 57.

CISTERNĂ s.f. 1. Recipient montat pe un cadru cu roți, destinat transportului unor lichide. ♦ Vagon de cale ferată înzestrat cu un asemenea recipient. 2. Rezervor (subteran) pentru înmagazinarea apei provenite din ploi sau din zăpezi. 3. (Anat.) Spațiu mare sub arahnoidian, plin cu lichid cefalorahidian. [Var. citernă s.f. / < lat. cisterna, cf. it. cisterna].

CISTERNĂ s. f. 1. recipient metalic (pe un vehicul), servind la transportul unor lichide. ◊ vagon de cale ferată cu un asemenea recipient. 2. rezervor (subteran) pentru înmagazinarea apei sau a altor lichide. 3. (anat.) spațiu mare subarahnoidian, plin de lichid cefalorahidian. (< lat., it. cisterna)

CISTERNĂ cisterne f. Recipient de mare capacitate folosit la transportarea sau la păstrarea unor lichide. Vagon-cisternă. [G.-D. cisternei] /<lat. cisterna, it. cisterna

cisternă f. rezervoriu unde se strânge apa de ploaie.

*cistérnă f., pl. e (lat. cisterna). Hazna, rezervoriŭ în pămînt de strîns apa de ploaĭe. – La Dos. sternă (ngr. stérna, d. it. cisterna). V. bent.

avion-cisternă s. n. Avion amenajat ca o cisternă ◊ „Puternicul foc [...] a fost stins până la urmă. Dar numai după mai multe ore în șir, timp în care 21 unități de pompieri ajutate de patru avioane-cisterne au acționat cu hotărâre.” R.l. 15 VII 74 p. 6. ◊ „Pe de altă parte, perioada de secetă a determinat apariția unor focare de incendiu în mai multe regiuni forestiere din sudul țării, dar intervenția promptă a avioanelor-cisternă, special pregătite pentru stingerea incendiilor, a dus la prevenirea extinderii acestora.” Sc. 5 VIII 75 p. 6 (din avion + cisternă, după fr. avion-citerne; DMN 1966; DT)

camion-cisternă s. n. Camion care servește la transportul lichidelor ◊ „Un camion-cisternă conținând 22500 litri de whisky a fost furat la Montreal, în timp ce șoferul vehiculului dormea într-un motel.” R.l. 8 III 67 p. 6. ◊ „A fost nevoie de 19 ore de efort deosebit din partea pompierilor [...] pentru a transborda conținutul vagonului deteriorat în camioane-cisterne. R.l. 3 VII 76 p. 6. ◊ „Explozia unui camion-cisternă care transporta propan pe autostrada trans-canadiană [...]” R.l. 19 X 84 p. 6; v. și I.B. 13 VI 73 p. 4, R.l. 16 V 74 p. 6, 12 VII 78 p. 6 (din camion + cisternă, după fr. camion-citerne; PR 1949; FC I 47; DT)

tren-cisternă s. n. Tren alcătuit din vagoane care transportă, în recipiente special amenajate, anumite lichide ◊ „Întâlnirea cu trenul-cisternă incendiat.” Cont. 1 X 61 p. 2 (din tren + cisternă)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cisternă s. f., g.-d. art. cisternei; pl. cisterne

cisternă s. f., g.-d. art. cisternei; pl. cisterne

cisternă s. f., g.-d. art. cisternei; pl. cisterne

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: cisternă
cisternă substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cisternă
  • cisterna
plural
  • cisterne
  • cisternele
genitiv-dativ singular
  • cisterne
  • cisternei
plural
  • cisterne
  • cisternelor
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • citernă
  • citerna
plural
  • citerne
  • citernele
genitiv-dativ singular
  • citerne
  • citernei
plural
  • citerne
  • citernelor
vocativ singular
plural
țisternă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cisternă, cisternesubstantiv feminin

  • 1. Rezervor (cilindric, de metal) pus pe cadrul cu roți al unui vehicul și servind la transportarea unor lichide; vehicul prevăzut cu un astfel de rezervor. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: autocisternă
    • format_quote Rutierul care mai rămăsese la S.M.T. plecase de dimineață, trăgînd după el vagonul de dormit și cisterna. DUMITRIU, V. L. 110. DLRLC
    • format_quote Locomotivele trag din greu spre miazănoapte trenurile petroliere, zeci de cisterne metalice, mînjite de lichidul pe care îl duc. BOGZA, C. O. 171. DLRLC
    • 1.1. Vagon de cale ferată înzestrat cu un asemenea recipient. DN
    • 1.2. Camion-cisternă = camion prevăzut cu un astfel de rezervor. DLRLC
  • 2. Rezervor (cilindric) în care sunt depozitate lichide, în scopul folosirii lor ulterioare. DEX '09
    • 2.1. Rezervor (subteran), cu pereții impermeabili, în care se adună apa provenită din ploaie sau din zăpada topită, servind la alimentarea unei regiuni lipsite de izvoare, de râuri etc. DLRLC DN
      • format_quote Îndată însă acea peștere se lărgește, formînd bolți... cu scursori împietrite și chiar cu o cisternă firească în fundul unei cavități. ODOBESCU, S. I 341. DLRLC
      • format_quote figurat Caut în cisterna trecutului un profil gingaș. GALACTION, O. I 57. DLRLC
  • 3. anatomie Spațiu mare sub arahnoidian, plin cu lichid cefalorahidian. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.