10 definiții pentru cianoză (s.f.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CIANO s. f. (Med.) Colorație albastră-vineție a pielii și a mucoaselor din cauza unei insuficiente oxigenări a sângelui. [Pr.: ci-a-] – Din fr. cyanose.

CIANO s. f. (Med.) Colorație albastră-vineție a pielii și a mucoaselor din cauza unei insuficiente oxigenări a sângelui. [Pr.: ci-a-] – Din fr. cyanose.

ciano sf [At: DA ms / P: ti-a~ / Pl: ~ze / E: fr cyanose] 1 (Med) Colorație albastră-vineție a pielii și a mucoaselor din cauza unei insuficiente oxigenări a sângelui. 2 (Chm; rar) Sulfat de cupru hidratat.

CIANO s.f. Colorare în albastru a pielii, provocată de scăderea concentrației oxigenului din sînge. [< fr. cyanose, cf. gr. kyanos – albastru].

CIANO1 s. f. colorare în albastru a pielii sau a mucoaselor. (< fr. cyanose)

CIANO f. Colorație albastră a pielii sau a mucoaselor, apărută la unele boli cardiace sau pulmonare, datorită insuficienței de oxigen în sânge. [Sil. ci-a-] /<fr. cyanose

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ciano (desp. ci-a-) s. f., g.-d. art. cianozei

ciano (ci-a-) s. f., g.-d. art. cianozei

ciano s. f. (sil. ci-a-), g.-d. art. cianozei

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CIANO s. (MED.) maladie albastră.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CIANÓZĂ (< fr. {i}; {s} gr. kyanos „albastru-închis”) s. f. Colorație albastră-vineție a pielii și mucoaselor determinată, în principal, de lipsa oxigenului din sînge. Cauzele c. pot fi tulburări de circulație, insuficiență cardiacă sau pulmonară, persistența circulației interatriale, prezența unor hemoglobine anormale etc.

Intrare: cianoză (s.f.)
  • silabație: ci-a- info
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ciano
  • cianoza
plural
genitiv-dativ singular
  • cianoze
  • cianozei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cianosubstantiv feminin

  • 1. medicină Colorație albastră-vineție a pielii și a mucoaselor din cauza unei insuficiente oxigenări a sângelui. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.