17 definiții pentru chișcar

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CHIȘCAR, chișcari, s. m. (Iht.; reg.) Țipar. – Cf. rus. piškar.

CHIȘCAR, chișcari, s. m. (Iht.; reg.) Țipar. – Cf. rus. piškar.

chișcar sm [At: BĂCESCU, P. / V: (Mol) ~an, chisc~ / Pl: ~i / E: nct] (Reg) 1 Pește cu corpul cilindric alungit, semănând cu un șarpe, care trăiește în râuri. 2 Pește lung asemănător șarpelui, cu gura ca o ventuză în formă de potcoavă și cu care se prinde de alți pești, sugându-le sângele Si: cârtiță, cec, cicar.

CHIȘCAR, chișcari, s. m. (Regional) Țipar. Chișcarul mai ales e bun să-l freci cu sare și să-l zvîrli de viu pe cărbuni. SADOVEANU, O. A. II 169.

CHIȘCAR ~i m. Pește dulcicol, de talie mică sau medie, având corpul lung și subțire, asemănător cu al șarpelui; țipar. /cf. rus. pișcar

pișcar2[1] sm vz chișcar

  1. Variantă neatestată de definiția principală — LauraGellner

pișcar (chișcar) m. Mold. Zool. țipar. [Rus. PISKARĬ].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

chișcar (reg.) s. m., pl. chișcari

chișcar (reg.) s. m., pl. chișcari

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

chișcar, chișcari, s.m. (reg.) Specie de pește ce trăiește în apele de munte din zona păstrăvului (Eudontomyzona danfordii). ■ În Maram., este frecvent pe tot cursul Vișeului și pe afluenții săi, respectiv pe Tisa. – Cf. pișcar (Șăineanu, MDA).

chișcar, chișcari, s.m. – (reg.) Specie de pește caracteristică apelor de munte din zona păstrăvului (Eudontomyzona danfordii). În Maramureș, este frecvent pe tot cursul Vișeului, precum și pe afluenții săi, și pe Tisa, în zona de frontieră. S-a semnalat prezența în marea majoritate a cursurilor de apă din Maramureș, cu densitate apreciabilă în Vaser, Mara, Iza superioară și Săpânța (Ardelean, Bereș, 2000: 64-65). – Cf. pișcar (< rus. piškar) (Șăineanu, MDA).

chișcar, -i, (cicar, pișcar), s.m. – Specie de pește caracteristică apelor de munte din zona păstrăvului (Eudontomyzona danfordii). Zonele de râuri cu apă înceată și cu depuneri bogate de mâl sunt locuri ideale pentru larvele sale. În Maramureș este frecvent pe tot cursul Vișeului și pe afluenții săi (Ardelean, Bereș 2000: 64). – Cf. pișcar (< rus. piskarĭ).

Intrare: chișcar
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • chișcar
  • chișcarul
  • chișcaru‑
plural
  • chișcari
  • chișcarii
genitiv-dativ singular
  • chișcar
  • chișcarului
plural
  • chișcari
  • chișcarilor
vocativ singular
plural
chiscar
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
chișcan
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

chișcar, chișcarisubstantiv masculin

  • 1. ihtiologie regional Pește dulcicol, de talie mică sau medie, având corpul lung și subțire, asemănător cu al șarpelui. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: țipar
    • format_quote Chișcarul mai ales e bun să-l freci cu sare și să-l zvîrli de viu pe cărbuni. SADOVEANU, O. A. II 169. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.