9 definiții pentru centimetru (s.n.)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CENTIMÉTRU, (1) centimetri, s. m., (2) centimetre, s. n. 1. S. m. Măsură subdivizionară de lungime, care reprezintă a suta parte dintr-un metru. 2. S. n. Panglică îngustă de mușama, de metal etc., lungă de un metru sau mai mult, cu diviziuni zecimale, care servește la măsurat în croitorie, în magazine textile etc. – Din fr. centimètre.

CENTIMÉTRU, (1) centimetri, s. m., (2) centimetre, s. n. 1. S. m. Măsură subdivizionară de lungime, care reprezintă a suta parte dintr-un metru. 2. S. n. Panglică îngustă de mușama, de metal etc., lungă de un metru sau mai mult, cu diviziuni zecimale, care servește la măsurat în croitorie, în magazine textile etc. – Din fr. centimètre.

centimetru [At: CLIMESCU, A. 202 / V: san~ / Pl: ~ri sm, ~re sn / E: fr centimètre] 1 sm Măsură subdivizionară de lungime, reprezentând a suta parte dintr-un metru. 2 sn (Pex) Panglică cu diviziuni zecimale, folosită la măsurat de croitori, vânzători etc. 3 sm (Îs) ~ pătrat Măsură subdivizionară de suprafață, reprezentând 104 dintr-un metru pătrat. 4 sm (Îas) Pătrat cu latura de un centimetru. 5 sm (Îs) ~ cub Măsură subdivizionară de volum, reprezentând 106 dintr-un metru cub. 6 sm (Îas) Cub cu latura de un centimetru.

CENTIMÉTRU, (1) centimetri, s. m., (2) centimetre, s. n. 1. Măsură subdivizionară de lungime, reprezentînd a suta parte dintr-un metru. [Gaterul apucă brazii] și-i trage cu măsele puternice în pînza ferăstraielor, și centimetru cu centimetru îi străbate, cît sînt de lungi. BOGZA, C. O. 130. ◊ Centimetru pătrat = a 10000-a parte dintr-un metru pătrat. Centimetru cub= a 1000000-a parte dintr-un metru cub. 2. Panglică îngustă de stofă, de metal etc. (sau riglă de lemn) lungă de un metru sau mai mult, avînd marcate diviziuni zecimale și servind la măsurat în ateliere sau magazine.

CENTIMÉTRU, (1) centimetri, s. m., (2) centimetre, s. n. 1. Măsură subdivizionară de lungime, reprezentând a suta parte dintr-un metru. ◊ Centimetru pătrat = unitate de arie egală cu aria unui pătrat ale cărui laturi au lungimea de un centimetru (1). Centimetru cub = unitate de volum egală cu volumul unui cub ale cărui laturi au lungimea de un centimetru (1). 2. Panglică îngustă de mușama, de metal etc. lungă de un metru sau mai mult și servind la măsurat în ateliere și magazine. – Fr. centimètre.

CENTIMÉTRU s.m. Măsură subdivizionară de lungime, reprezentând a suta parte dintr-un metru. // s.n. Panglică cu diviziuni zecimale, folosită la măsurat de croitori, de vânzători, în magazine etc. [Pl. -ri, (s.n.) -re. / cf. fr. centimètre, it. centimetro].

CENTIMÉTRU I. s. m. măsură subdivizionară de lungime, a suta parte dintr-un metru. II. s. n. panglică lungă de 1 cm (și jumătate) cu diviziuni zecimale, pentru măsurat în croitorie, în magazine de textile etc. (< fr. céntimètre)

CENTIMÉTRU1 ~e n. Panglică din diferite materiale împărțită în diviziuni zecimale și folosită la măsurat (în croitorie, în lemnărie etc.). /<fr. centimetre


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

centimétru2 (panglică de măsurat) (-me-tru) s. n., art. centimétrul; pl. centimétre

centimétru (panglică de măsurat) s. n. (sil. -tru), art. centimétrul; pl. centimétre

Intrare: centimetru (s.n.)
centimetru2 (pl. -e) substantiv neutru
 • silabație: -me-tru info
substantiv neutru (N37)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • centimetru
 • centimetrul
 • centimetru‑
plural
 • centimetre
 • centimetrele
genitiv-dativ singular
 • centimetru
 • centimetrului
plural
 • centimetre
 • centimetrelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

centimetru (s.n.)

 • 1. Panglică îngustă de mușama, de metal etc., (sau riglă de lemn) lungă de un metru sau mai mult, cu diviziuni zecimale, care servește la măsurat în croitorie, în magazine textile etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie: