16 definiții pentru ceam

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CEAM, ceamuri, s. n. Navă fluvială remorcată care are magazii cu deschideri de dimensiuni mari și care este folosită mai ales pentru transportul pietrei sau nisipului. – Din tc. çam.

CEAM, ceamuri, s. n. Navă fluvială remorcată care are magazii cu deschideri de dimensiuni mari și care este folosită mai ales pentru transportul pietrei sau nisipului. – Din tc. çam.

ceam sn [At: (a. 1807) IORGA, S. D. VIII, 42 / V: ~aim, ~an, ~aum / Pl: ~uri / E: tc çam] (Trm) 1 Luntre mai mare decât barca. 2 Magazie plutitoare. 3 Conținut al unui ceam (2). 4 Corabie cu pânze care face transporturi pe Dunăre. 5 Ambarcație.

CEAM, ceamuri, s. n. (Învechit și arhaizant) Corabie de transport (pe Dunăre). Încă din primăvară au prins a trece în sus ceamuri turcești, cu poveri pentru cetățile Dunării. Duc ba orz și grîu, ba seu și pastramă, ba vite pe picioare. SADOVEANU, F. J. 650. Vorbind așa, au ajuns la malul fluviului și s-au uitat o vreme cum trec ceamuri și corăbii. SADOVEANU, D. P. 95.

CEAM, ceamuri, s. n. (Înv. și arh.) Corabie de transport (pe Dunăre); șlep. – Tc. çam.

CEAM ~uri n. Navă fluvială remorcată, fără punte, destinată pentru transportul încărcăturilor (mai ales piatră, nisip etc.). /<turc. çam

ceam n. luntre mare de brad sau de stejar pentru a transporta pe Dunăre materiale grele (piatră, nisip, lemne). [Turc. ČAM, lit. brad].

ceám n., pl. urĭ (turc. čam, brad; sîrb. čam, ceam). Un fel de caic fluvial foarte lat p. transporturĭ grele (lemne, nisip, peatră ș. a.). Are și pînze și poate merge și neremorcat.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

ceam (ceamuri), s. n. – Șlep. Tc. çam „brad; șlep” (Șeineanu, II, 121; Lokotsch 389).

Intrare: ceam
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ceam
  • ceamul
  • ceamu‑
plural
  • ceamuri
  • ceamurile
genitiv-dativ singular
  • ceam
  • ceamului
plural
  • ceamuri
  • ceamurilor
vocativ singular
plural
ceaim
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
ceaum
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
cean
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ceam, ceamurisubstantiv neutru

  • 1. Navă fluvială remorcată care are magazii cu deschideri de dimensiuni mari și care este folosită mai ales pentru transportul pietrei sau nisipului. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: șlep
    • format_quote Încă din primăvară au prins a trece în sus ceamuri turcești, cu poveri pentru cetățile Dunării. Duc ba orz și grîu, ba seu și pastramă, ba vite pe picioare. SADOVEANU, F. J. 650. DLRLC
    • format_quote Vorbind așa, au ajuns la malul fluviului și s-au uitat o vreme cum trec ceamuri și corăbii. SADOVEANU, D. P. 95. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.