11 definiții pentru cazuar

cazuár sm [At: DA / P: ~zu-ar / Pl: ~i / E: fr casoar, it casuario] 1 (Lpl) Gen de păsări mari din Oceania, asemănătoare cu struțul, cu o creastă neagră pe frunte și cu pene negre, întrebuințate ca podoabă. 2 Pasăre din genul cazuar (1).

CAZUÁR, cazuari, s. m. Gen de păsări mari din Oceania, asemănătoare cu struțul, cu o creastă cornoasă pe frunte și cu pene negre întrebuințate ca podoabă (Casuarius casuarius). [Pr.: -zu-ar] – Din fr. casoar, it. casuario.

CAZUÁR, cazuari, s. m. Gen de păsări mari din Oceania, asemănătoare cu struțul, cu o creastă cornoasă pe frunte și cu pene negre întrebuințate ca podoabă (Casuarius casuarius). [Pr.: -zu-ar] – Din fr. casoar, it. casuario.

CAZUÁR, cazuari, s. m. Pasăre alergătoare din Oceania, asemănătoare cu struțul, ale cărei pene subțiri se întrebuințează ca podoabă. – Pronunțat: -zu-ar.

CAZUÁR, cazuari, s. m. Pasăre din Oceania, asemănătoare cu struțul, ale cărei pene se întrebuințează ca podoabă (Casuarius galeatus). [Pr.: -zu-ar] – Fr. casoar.

cazuár (-zu-ar) s. m., pl. cazuári

cazuár s. m. (sil. -zu-ar), pl. cazuári

CAZUÁR s.m. Pasăre asemănătoare struțului, care trăiește în pădurile tropicale din Oceania. [Pron. -zu-ar, var. casuar s.m. / < it. casuario, cf. fr. casoar < cuv. malaiez].

CAZUÁR s. m. pasăre alergătoare din Australia și Noua Guinee, asemănătoare struțului. (< it. casuario, fr. casoar)

CAZUÁR ~i m. Pasăre mare din Noua Guinee și Australia, asemănătoare cu struțul, având o creastă cornoasă pe frunte și pene negre, întrebuințate ca podoabe. [Sil. -zu-ar] /<fr. casoar, it. casuaro


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

CAZUAR (‹ fr., germ.) s. m. Gen de păsări acarenate, răspândite în Australia, ins. Noua Guinee, de c. 160 cm, bune înotătoare și alergătoare, cu corpul turtit lateral, picioare scurte și puternice, terminate cu trei degete și capul acoperit cu o cască cornoasă (Casaurius). ♦ C. australian = pasăre mare (1,65 m), din pădurile Australiei de Nord, solitară, cu penaj negru ca tăciunele și formații cornoase, roșii-violacee, pe cap și pe gît; atinge 50 km /h în alergare (Causarius causarius).

Intrare: cazuar
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cazuar cazuarul
plural cazuari cazuarii
genitiv-dativ singular cazuar cazuarului
plural cazuari cazuarilor
vocativ singular
plural