12 definiții pentru captare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CAPTARE, captări, s. f. Acțiunea de a capta; captație. ◊ Captare a sunetului = ansamblu de operații care asigură transformarea informațiilor sonore în semnale electrice. ♦ Ansamblul amenajărilor, construcțiilor și instalațiilor necesare pentru operația de colectare a unui fluid. – V. capta.

captare sf [At: IOANOVICI, TEHN. 14 / Pl: ~tări / E: capta] 1-2 Colectare de lichide sau gaze într-un tub, într-un rezervor, într-un bazin etc. Si: captat1 (1-2). 3 Ansamblul amenajărilor, construcțiilor și instalațiilor necesare pentru operația de captare (1) a unui fluid Si: captat1 (3). 4 Interceptare, receptare a unei emisii radio, TV etc. Si: captat1 (4). 5 (Îs) ~ a sunetului Ansamblu de operații care asigură transformarea informațiilor sonore în semnale electrice Si: captat1 (5). 6 (Fig) Atragere (sau ademenire) a cuiva Si: captat1 (6), captație (1). 7 (Fig) Încercare de a obține ceva printr-un anumit mijloc Si: captat1 {1).

CAPTARE, captări, s. f. Acțiunea de a capta; captație. ◊ Captare a sunetului = ansamblu de operații care asigură transformarea informațiilor sonore în semnale electrice. ♦ Ansamblul amenajărilor, construcțiilor și instalațiilor necesare pentru operația de captare a unui fluid. – V. capta.

CAPTARE, captări, s. f. Acțiunea de a capta; colectare a lichidelor sau a gazelor. Captarea izvoarelor de ape minerale.

CAPTARE, captări, s. f. Acțiunea de a capta.

CAPTARE s.f. Acțiunea de a capta și rezultatul ei. ♦ Operație de colectare a apelor, a gazelor sau a pulberilor dintr-o încăpere etc., pentru a le folosi sau a le împiedica acțiunea nocivă; captație. [< capta].

CAPTARE s. f. 1. acțiunea de a capta. 2. ansamblu de amenajări, construcții și instalații necesare operației de colectare a apelor, a gazelor sau a pulberilor dintr-o încăpere; captație (1). (< capta)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

captare s. f., g.-d. art. captării; pl. captări

captare s. f., g.-d. art. captării; pl. captări

captare s. f., g.-d. art. captării; pl. captări

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CAPTARE s. înregistrare, prindere, receptare, recepționare, (rar) captație. (~ a undelor sonore.)

Intrare: captare
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • captare
  • captarea
plural
  • captări
  • captările
genitiv-dativ singular
  • captări
  • captării
plural
  • captări
  • captărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

captare, captărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a capta. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: captație
    • format_quote Captarea izvoarelor de ape minerale. DLRLC
    • 1.1. Captare a sunetului = ansamblu de operații care asigură transformarea informațiilor sonore în semnale electrice. DEX '09 DEX '98
    • 1.2. Ansamblul amenajărilor, construcțiilor și instalațiilor necesare pentru operația de colectare a unui fluid. DEX '09 MDN '00
etimologie:
  • vezi capta DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.