15 definiții pentru cantaridă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CANTARIDĂ, cantaride, s. f. Insectă din ordinul coleopterelor, verde-aurie, cu miros caracteristic, care atacă frasinul și liliacul și este folosită în industria farmaceutică; gândacul-frasinului, cățelul-frasinului (Lytta vesicatoria). – Din fr. cantharide, lat. cantharis, -idis.

cantari sf [At: DA / Pl: ~de / E: fr cantharide, lat cantharis, -idis] 1 Insectă din ordinul coleopterelor, verde-aurie, cu miros caracteristic, care atacă frasinul și liliacul și care este folosită în industria farmaceutică (Lytta vesicatoria) Si: cățel-de-frasin, cățelul-frasinului, gândac-de-frasin, gândacul-frasinului. 2 Cantaridină.

CANTARIDĂ, cantaride, s. f. Insectă din ordinul coleopterelor, verde-aurie, cu miros caracteristic, care atacă frasinul și liliacul și care este folosită în industria farmaceutică: gândacul-frasinului, gândac-de-frasin, cățel-de-frasin, cățelul-frasinului (Lytta vesicatoria). – Din fr. cantharide, lat. cantharis, -idis.

CANTARIDĂ, cantaride, s. f. Gîndac verde-auriu din ordinul coleopterelor, cu miros caracteristic, care cauzează desfrunzirea frasinilor (Lytta vesicatoria).

CANTARIDĂ, cantaride, s. f. Gîndac verde-auriu, cu miros caracteristic, care cauzează desfrunzirea frasinilor; are întrebuințări în medicină (Lytta vesicatoria).Fr. cantharide (lat. lit. cantharis, -idis).

CANTARI s.f. Gîndac coleopter verde-auriu cu miros caracteristic, care cauzează desfrunzirea frasinilor și care, uscat și pisat, este folosit la prepararea unor medicamente. [< fr. cantharide, cf. lat. cantharis].

CANTARI s. f. coleopter verde-auriu cu miros caracteristic, care cauzează desfrunzirea frasinilor. (< fr. cantharide)

CANTARIDĂ ~e f. Insectă, având culoare verde-aurie și miros caracteristic, din al cărei corp uscat se extrage o substanță folosită în industria farmaceutică; gândacul-frasinului. /<fr. cantharide, lat. cantharis, ~idis

cantaridă f. sau gândac de turbat, insectă coleopteră verde-aurie al cării corp pulverizat servă în spițerie la facerea vezicătorilor.

*cantarídă f., pl. e (vgr. kántharis, -ídos, d. kántharos, cărăbuș). Un gîndăcel verde auriŭ care abundă în regiunile mediteranee și care trăĭește și pin România pe frunzele frasinuluĭ (lýtha vesicatória saŭ cántharis). Uscat și pulverizat, se întrebuințează la facerea vezicătorilor și ca afrodiziac.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cantari (coleopter) s. f., g.-d. art. cantaridei; pl. cantaride

cantari (coleopter) s. f., g.-d. art. cantaridei; pl. cantaride

cantari s. f., g.-d. art. cantaridei; pl. cantaride

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CANTARI s. (ENTOM.; Lytta vesicatoria) gândac-de-frasin, (reg.) cățelul-frasinului, gândac-de-turbă, mâța-popii.

CANTARI s. (ENTOM.; Lytta vesicatoria) gîndac-de-frasin, (reg.) cățelul-frasinului, gîndac-de-turbă, mîța-popii.

Intrare: cantaridă
cantaridă substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cantari
  • cantarida
plural
  • cantaride
  • cantaridele
genitiv-dativ singular
  • cantaride
  • cantaridei
plural
  • cantaride
  • cantaridelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cantari, cantaridesubstantiv feminin

etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.