11 definiții pentru calcedonie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CALCEDÓNIE s. f. Varietate (colorată sau translucidă) de cuarț, folosită ca piatră semiprețioasă, la confecționarea unor obiecte de artă, ca abraziv etc. – Din fr. calcédoine, lat. chalcedonius.

CALCEDÓNIE, s. f. Varietate (colorată sau translucidă) de bioxid de siliciu natural, folosită ca piatră semiprețioasă, la confecționarea unor obiecte de artă, ca abraziv etc. – Din fr. calcédoine, lat. chalcedonius.

CALCEDÓNIE, s. f. Varietate (colorată și translucidă) de bioxid de siliciu natural, folosită la confecționarea unor obiecte de artă. – Fr. calcédoine (lat. lit. chalcedonis).

CALCEDÓNIE s.f. Varietate de silice naturală, translucidă, în general colorată. [Gen. -iei. / < fr. calcédoine, cf. gr. kalchedon – din Calcedonia].

CALCEDÓNIE s. f. varietate de cuarț translucidă, cristalizată, albă, cenușie sau albăstruie, piatră semiprețioasă, abraziv etc. (< fr. calcédonie)

CALCEDÓNIE f. Varietate de silice naturală, translucidă, divers colorată, dură, folosită ca piatră semiprețioasă și ca abraziv. /<lat. chalcedonius, fr. calcédoine

*calcedónie f. (d. lat. chalcedónius, -ónia, -ónium, din Calcedon, oraș în Bitinia, în fața Bizanțuluĭ). Un fel de agat lăptos albăstriŭ care cuprinde onicele (onyx), sadonicele, eliotropu, carnolina și crisoprasu. V. agat.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

calcedónie (-ni-e) s. f., art. calcedónia (-ni-a), g.-d. calcedónii, art. calcedóniei

calcedónie s. f. (sil. -ni-e), art. calcedónia (sil. -ni-a), g.-d. calcedónii, art. calcedóniei


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

calcedonie, (engl.= calcedony) var. criptocristalină de cuarț care îmbracă o mare diversitate morfologică: mase reniforme sau colomorfe cu structură rubanată sau fibros radiară, noduli, agregate botrioidale și sferolite. Var. colorate se numesc agat, onix (negru), sardonix (roșu-brun), cornelian (roșu), chrysopras (verde). Optic, se disting trei var.: calcedonit (cu alungire negativă), cuarțină (cu alungire pozitivă) și lutecit (biax, cu extincție înclinată). C. este un min. de origine hidrotermală și/sau exogenă, format prin deshidratarea și recristalizarea gelurilor de silice. Intră în alcătuirea unor filoane și geode și este omniprezentă în silicolitele organogene și anorganogene. în România, este întâlnită în vulcanitele neogene din Mții Apus., C. Orient. și în silicolitele din C. Orient. și Mții Apus. etc.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CALCEDONIE (după fr. {i}; {s} lat. chalcedonius „din Calcedonia”) s. f. Varietate criptocristalină anhidră, de cuarț, cu structură fibroasă, formată prin depunere din soluții coloidale concentrate sau rezultată din deshidratarea și recristalizarea gelurilor de silice (opal). Conține incluziuni de oxid de fier, carbonat de calciu, rutil, are luciu de ceară; prezintă următoarele varietăți: safirin, serdolic, plasma, crizopraz și heliotrop. Apare și sub formă de cremene în calcare. Utilizată ca piatră semiprețioasă, în mecanica de precizie și ca material abraziv.

Intrare: calcedonie
  • silabație: -ni-e
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • calcedonie
  • calcedonia
plural
genitiv-dativ singular
  • calcedonii
  • calcedoniei
plural
vocativ singular
plural

calcedonie

  • 1. Varietate (colorată sau translucidă) de cuarț, folosită ca piatră semiprețioasă, la confecționarea unor obiecte de artă, ca abraziv etc.
    surse: DEX '09 DN

etimologie: