13 definiții pentru calafat

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CALAFAT s. n. Amestec din câlți sau cârpe destrămate, îmbibate cu catran, cu care se etanșează bărcile și punțile navelor. – Din tc. kalafat.

CALAFAT s. n. Câlți sau cârpe destrămate îmbibate cu catran, cu care se astupă crăpăturile la bordajele și la punțile de lemn ale navelor. – Din tc. kalafat.

CALAFAT s. n. Cîlți sau cîrpe destrămate, transformate, prin răsucire, în sfori dezlînate și îmbibate cu catran, care se bat în crăpăturile bărcilor și ale punții navelor pentru a împiedica pătrunderea apei.

CALAFAT s. n. Cîlți sau cîrpe destrămate, răsucite în sfori și îmbibate cu catran, cu care se astupă crăpăturile la bărci și la punțile navelor. – Tc. kalafat.

CALAFAT n. Material alcătuit din câlți sau cârpe destrămate și îmbibate cu smoală, cu care se etanșează bărcile și punțile navelor. /<turc. kalafat

calafat n. stinghia din fundul butoiului. [Lit. astupătoare: v. călăfătui].

calafát n., pl. urĭ (turc. kalafat, calăfătuire; ngr. kalafátis). Materie de astupat crăpăturile corăbiilor compusă din cîlț și catran orĭ ceară.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

calafat (câlți pentru călăfătuit) s. n.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CALAFAT s. v. chingă, stinghie.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

calafat (-turi), s. n. – Cîlți îmbibați cu catran cu care se astupă crăpăturile navelor. Tc. kalafat „călăfătuire”, sau ngr. ϰαλαφίτης, ambele din it. calafatare (Roesler 594; Lokotsch 720; Ronzevalle 129); cf. fr. calfeutrer, sp. calafatear, și, pe de altă parte, bg. kalafat. Sec. XVII; a dat numele orașului Calafat.Der. cal(a)fătui, vb. (a astupa cu calafat găurile).

Intrare: calafat
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • calafat
  • calafatul
  • calafatu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • calafat
  • calafatului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

calafatsubstantiv neutru

  • 1. Amestec din câlți sau cârpe destrămate, îmbibate cu catran, cu care se etanșează bărcile și punțile navelor. DEX '09 DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.