11 definiții pentru blocare


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

blocare sf [At: MAIORESCU, D. II, 96 / Pl: ~cări / E: bloca] 1-3 Blocadă (1-3). 4-5 Fixare (sau imobilizare) într-o anumită poziție. 6-7 (Rar) Blocaj (6-7).

BLOCÁRE, blocări, s. f. Acțiunea de a (se) bloca și rezultatul ei; blocaj, blocadă. – V. bloca.

BLOCÁRE, blocări, s. f. Acțiunea de a (se) bloca și rezultatul ei; blocaj, blocadă. – V. bloca.

BLOCÁRE, blocări, s. f. Acțiunea de a bloca și rezultatul ei. ♦ Oprirea eliberării unei sume de bani.

BLOCÁRE, blocări, s. f. Acțiunea de a (se) bloca și rezultatul ei.

BLOCÁRE s.f. Acțiunea de a (se) bloca și rezultatul ei. ♦ (Poligr.) Culegere intenționată a uneia sau mai multor litere cu floarea în jos pentru a atrage atenția corectorului. ♦ Blocarea contului = situația unui cont curent sau de decontare din care nu se pot efectua toate plățile scadente din lipsă de fonduri disponibile. [< bloca].

blocáre s. f. 1. acțiunea de a (se) bloca. 2. (poligr.) culegere intenționată a uneia sau a mai multor litere cu floarea în jos pentru a atrage atenția corectorului. 3. (cont.) ~ a contului = sistare de către bancă a plăților din contul de decontare al unei întreprinderi sau instituții. 4. imposibilitate de funcționare, de aplicare a unei reguli. (< bloca)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

blocáre s. f., g.-d. art. blocắrii; pl. blocắri

blocáre s. f., g.-d. art. blocării; pl. blocări


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

BLOCÁRE s. barare, închidere. (~ unui drum.)


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

BLOCAREA AERODROMURILOR procedeu de interzicere a decolării al avioanelor inamice executat de una sau două subunități de aviație de vânătoare (celulă sau patrulă), care zburând în jurul aerodromului în afara zonei de foc a mijloacelor de apărare antiaeriană, atacă orice avion care încearcă să decoleze, pe panta de urcare, înaintea atingerii parametrilor de zbor care îi permit să ducă acțiuni de luptă. Blocarea aerodromurilor nu permite inamicului să introducă oportun în luptă toate forțele de care dispune.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BLOCÁRE (< bloca) s. f. 1. Acțiunea de a bloca și rezultatul ei. 2. (POLIGR.) Culegere intenționată a uneia sau a multor litere cu floarea în jos, pentru a atrage atenția corectorului asupra unor cuvinte indescifrabile din manuscris ori pentru a arăta că îi lipsesc culegătorului literele sau semnele adecvate. 3. (CONT.) Blocarea contului = situația unui cont curent sau de decontare din care nu se pot efectua toate plățile scadente, ca urmare a lipsei disponibilului necesar. Blocarea prețurilor = reglementare limitată a prețurilor anumitor bunuri și servicii la nivelul pe care ele le-au atins într-o perioadă de referință. 4. (AGRON.) Proces prin care se reduce asimilarea de către plante a unui element nutritiv, determinat fie de deficitul lui în sol, fie de existența altor elemente care provoacă scăderea mobilității sale în sol (ex. ionul de calciu în exces generează ioni de magneziu, cupru, zinc).

Intrare: blocare
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • blocare
 • blocarea
plural
 • blocări
 • blocările
genitiv-dativ singular
 • blocări
 • blocării
plural
 • blocări
 • blocărilor
vocativ singular
plural

blocare

 • 1. Acțiunea de a (se) bloca și rezultatul ei.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: blocadă blocaj
  • 1.1. poligrafie Culegere intenționată a uneia sau mai multor litere cu floarea în jos pentru a atrage atenția corectorului.
   surse: DN
  • 1.2. contabilitate Blocarea contului = situația unui cont curent sau de decontare din care nu se pot efectua toate plățile scadente din lipsă de fonduri disponibile.
   surse: DN
  • 1.3. Imposibilitate de funcționare, de aplicare a unei reguli.
   surse: MDN '00

etimologie:

 • vezi bloca
  surse: DEX '09 DEX '98 DN