21 de definiții pentru bilă (sferă)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BÍLĂ2, bile, s. f. Sferă (de mici dimensiuni) fabricată din diferite materiale și folosită în diverse scopuri (ca rulmenți, la unele jocuri de copii, la jocul de popice, ca modalitate de vot etc.) ♦ Bilă albă = expresie a votului pozitiv. Bilă neagră = expresie a votului negativ. (La notarea răspunsurilor studenților; în trecut) Bilă albă = calificativ între „foarte bine” și „bine”. Bilă roșie = calificativ între „bine” și „suficient”. Bilă neagră = calificativul „insuficient”. – Din fr. bille.

bílă1 sf [At: DIONISIE, C. 201 / Pl: ~le / E: bg било] 1-2 Trunchi de arbore sau bucată de lemn (de brad) din care se taie bucăți de câțiva metri lungime. 3 Bucată dintr-o bilă1 (1). 4 Scurtătură de brad. 5 (Pfm; îe) Parcă ar fi ridicat la ~le Definește o persoană care se vaită de oboseală tot timpul.

bi2 [At: MAIORESCU, D. II, 122 / Pl: ~le / E: fr bille] 1 (Mică) sferă făcută din diferite materiale și întrebuințată în diferite scopuri (la rulmenți, la unele jocuri, la votare etc) Si: (înv) gogonea. 2 (Fam; îs) ~ albă Vot pozitiv. 3 (Fam; îs) ~ neagră Vot negativ. 4 (Înv; la notarea studenților; îs) ~ albă Calificativ de „foarte bine” sau „bine”. 5 (Înv; la notarea studenților; îs) ~ roșie Calificativ între „bine” și „suficient”. 6 (Înv; la notarea studenților; îs) ~ neagră Calificativ de „insuficient”. 7 (Irn; fig) Cap. 8 (Fam; îe) A atinge la ~ A lovi în cap. 9 (Fam; îe) A fi atins la ~ A fi țicnit.

BÍLĂ2, bile, s. f. Sferă (de mici dimensiuni) fabricată din diferite materiale și întrebuințată în diverse scopuri (ca rulmenți, la unele jocuri de copii, la jocul de popice, ca modalitate de vot etc.). ◊ Bilă albă = expresie a votului pozitiv. Bilă neagră = expresie a votului negativ. (La notarea răspunsurilor studenților; în trecut) Bilă albă = calificativ între „foarte bine” și „bine”. Bilă roșie = calificativ între „bine” și „suficient”. Bilă neagră = calificativul „insuficient”. – Din fr. bille.

BÍLĂ2, bile, s. f. Obiect de formă sferică, făcut din lemn, piatră, sticlă etc. și servind ca piesă la jocurile de copii, la popice, la biliard sau ca piesă mecanică la anumite mașini. ◊ Bilă albă (sau neagră) = (într-un anumit sistem de votare) vot pentru (sau contra) unui candidat. Votăm cu bilă albă ori neagră? PAS, L. I 158. Rulment cu bile v. rulment. ♦ (În trecut, la notarea examenelor din universități) Bilă albă = nota «foarte bine». Bilă roșie = nota «bine ». Bilă neagră = nota «insuficient».

BÍLĂ2, bile, s. f. Obiect de formă sferică (de dimensiuni mici), făcut din diferite materiale și întrebuințat în diverse scopuri (la unele jocuri de copii, la jocul de popice, la anumite mașini etc.). ♦ Bilă albă (sau neagră) = (într-un anumit sistem de votare) vot prin care se aprobă (sau se respinge) o lege, un guvern etc. ♦ (În trecut, la notarea examenelor din universități) Bilă albă = nota „foarte bine”. Bilă roșie = nota „bine”. Bilă neagră = nota „insuficient”. – După fr. bille.

BÍLĂ2 s.f. Sferă de lemn, de sticlă, de metal etc. cu care se joacă popice, biliard, care se folosește la rulmenți etc. ♦ (Cu complinirea: albă, roșie, neagră etc.) Notă care se dădea în trecut la unele facultăți. [< fr. bille].

BÍLĂ2 s. f. 1. sferă de lemn, sticlă, metal etc. pentru popice, biliard, rulmenți etc. 2. (albă, roșie, neagră etc.) notă care se dădea în trecut la unele facultăți. 3. (fam.) cap. 4. stâlp de lemn, rotund, în construcții. (< fr. bille)

BÍLĂ2 ~e f. 1) Obiect sferic (din metal, lemn, os, sticlă, mase plastice etc.) cu diverse întrebuințări (în tehnică, la unele jocuri etc.). 2) (într-un sistem de vot) Semn prin care se aprobă sau se respinge ceea ce a fost pus la vot. ~ albă. ~ neagră. [G.-D. bilei] /<fr. bille

bilă f. 1. globuleț de fildeș spre a juca la biliard; 2. globuleț de os sau de lemn ce servă la vot.

*2) bílă f., pl. e (fr. bille). Globuleț, goagă (maĭ ales de ciment orĭ de sticlă) cu care se joacă copiiĭ: se juca la bile (V. bucoĭ). Globuleț de biliard, de popice, de aruncat în urnă la vot ș.a.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

bílă s. f., g.-d. art. bílei; pl. bíle

bílă (fiere, sferă, trunchi) s. f., g.-d. art. bílei; pl. bíle


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

bílă (bíle), s. f. – Sferă, pietricică. Fr. bille. Cuvîntul bilă, s. f. (bîrnă, traversă) ne este necunoscut ca termen popular. Cihac și DAR îl derivă din bg. bilo; este însă probabil să fie vorba de același cuvînt fr.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

MASAJ DE BILĂ temă în planorism constând în acționarea comenzilor după indicațiile bilei giroclinometrului, exercițiu util în zborul fără vizibilitate.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

bilă, bile s. f. cap, țeastă.

a băga la bilă / la cap expr. a ține minte; a înțelege.

a pune bila pe cinci expr. (adol.) a dormi.

cu bila pe cinci expr. (intl.) aflat în închisoare.

te fac o bilă? expr. jucăm o partidă de biliard?; mergem la o sală de biliard?

Intrare: bilă (sferă)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bi
 • bila
plural
 • bile
 • bilele
genitiv-dativ singular
 • bile
 • bilei
plural
 • bile
 • bilelor
vocativ singular
plural

bilă (sferă)

 • 1. Sferă (de mici dimensiuni) fabricată din diferite materiale și folosită în diverse scopuri (ca rulmenți, la unele jocuri de copii, la jocul de popice, ca modalitate de vot etc.).
  surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 1.1. Bilă albă = expresie a votului pozitiv.
   surse: DEX '09 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Votăm cu bilă albă ori neagră? PAS, L. I 158.
    surse: DLRLC
  • 1.2. Bilă neagră = expresie a votului negativ.
   surse: DEX '09 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Votăm cu bilă albă ori neagră? PAS, L. I 158.
    surse: DLRLC
  • 1.3. în trecut La notarea răspunsurilor studenților:
   surse: DEX '09 DLRLC DN
   • 1.3.1. Bilă albă = calificativ între „foarte bine” și „bine”.
    surse: DEX '09 DLRLC DN
   • 1.3.2. Bilă roșie = calificativ între „bine” și „suficient”.
    surse: DEX '09 DLRLC DN
   • 1.3.3. Bilă neagră = calificativul „insuficient”.
    surse: DEX '09 DLRLC DN

etimologie: