12 definiții pentru baretă (panglică)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BARÉTĂ1, barete, s. f. 1. Bentiță îngustă de piele cu care se încheie un pantof. 2. Bucată îngustă de metal fixată transversal pe un obiect tot de metal (tabacheră, decorație etc.). 3. Panglică de decorație; semn distinctiv al unei decorații care reproduce desenul panglicii și se poartă în locul decorației. – Din fr. barrette.

BARÉTĂ1, barete, s. f. 1. Bentiță îngustă de piele cu care se încheie un pantof. 2. Bucată îngustă de metal fixată transversal pe un obiect tot de metal (tabacheră, decorație etc.). 3. Panglică de decorație; semn distinctiv al unei decorații care reproduce desenul panglicii și se poartă în locul decorației. – Din fr. barrette.

barétă2 sf [At: LTR / Pl: ~te / E: fr barrette] 1 Fâșie îngustă de stofa, piele, metal etc. cu care se încheie încălțămintea. 2 Inel plat de metal așezat transversal pe panglica unei decorații sau a unei medalii și purtând o mențiune onorifică. 3 (Îs) ~ de acumulator electric Piesă conducătoare de electricitate, de care se sudează racordurile plăcilor de aceeași polaritate, ca și piesa polară a acumulatorului.

barétă1 s.f. 1 Bentiță de piele, de pînză etc. cu care se încheie un pantof. 2 Inel plat de metal, cu formă și culoare anume stabilite, care servește la fixarea și susținerea unei decorații sau a unei medalii și purtînd o mențiune onorifică sau care se poate purta în locul însemnului decorației. ◆ Panglica unei decorații. 3 (electr.) Baretă de acumulator electric = piesă conducătoare de electricitate, de care se sudează racordurile plăcilor de aceeași polaritate cu piesa polară a acumulatorului. 4 (constr.) Perete de beton (armat) turnat în pămînt pentru lucrări de fundații. 5 (ind. text.) Pînză cauciucată pe care se implantează ace pentru pieptănatul fibrelor textile. • pl. -e. /<fr. barrette.

barétă2 s.f. 1 Căciuliță de postav sau de catifea, cu trei sau patru colțuri, purtată de unii preoți catolici și, în trecut, de unii soldați din Occident. 2 Bonetă pătrată. pl. -e. /<fr. barrette, it. berretta, berretto.

BARÉTĂ1, barete, s. f. 1. Bentiță îngustă de piele cu care se încheie un pantof. 2. Bucată îngustă de metal fixată (de obicei) transversal pe un obiect tot de metal (pe o tabacheră, o decorație etc.).

BARÉTĂ1, barete s. f. 1. Bentiță îngustă de piele cu care se încheie un pantof. 2. Bucată îngustă de metal fixată transversal pe un obiect tot de metal (tabacheră, decorație etc.). – Fr. barrette.

BARÉTĂ1 s.f. 1. Bentiță (de piele, de pânză etc.) care încheie un pantof. 2. Lamelă de metal care se fixează transversal pe un obiect (medalie, tabacheră etc.). [< fr. barrette, it. baretta].

BARÉTĂ1 s. f. 1. bentiță (de piele, de pânză) care încheie un pantof. 2. lamelă de metal care se fixează transversal pe o medalie, tabacheră etc. 3. perete de beton (armat) turnat în teren pentru lucrări de fundații. 4. pânză cauciucată pe care se implantează ace pentru pieptănatul fibrelor textile. (< fr. barrette)

BARÉTĂ1 ~e f. 1) Curelușă îngustă (de piele, de pânză etc.) cu care se încheie un pantof. 2) Ornament de metal, în formă de lamelă îngustă, fixată transversal pe un obiect (medalie, tabacheră etc.). 3) Semn distinctiv al unei decorații, care se poartă în locul acesteia. /<fr. barette, it. baretta

*2) barétă f., pl. e (fr. barrette, dim. d. barre, bară). Fășie de piele cu care se încheĭe o gheată orĭ de metal așezată transversal pe panglica uneĭ medaliĭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

barétă (bentiță, bonetă) s. f., g.-d. art. barétei; pl. baréte

barétă (bentiță, bonetă) s. f., pl. baréte

Intrare: baretă (panglică)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bare
 • bareta
plural
 • barete
 • baretele
genitiv-dativ singular
 • barete
 • baretei
plural
 • barete
 • baretelor
vocativ singular
plural

baretă (panglică)

 • 1. Bentiță îngustă de piele cu care se încheie un pantof.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • 2. Bucată îngustă de metal fixată transversal pe un obiect tot de metal (tabacheră, decorație etc.).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • 3. Panglică de decorație; semn distinctiv al unei decorații care reproduce desenul panglicii și se poartă în locul decorației.
  surse: DEX '09 DEX '98
 • 4. Perete de beton (armat) turnat în teren pentru lucrări de fundații.
  surse: MDN '00
 • 5. Pânză cauciucată pe care se implantează ace pentru pieptănatul fibrelor textile.
  surse: MDN '00

etimologie: