11 definiții pentru autoservire

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AUTOSERVIRE, autoserviri, s. f. 1. Acțiunea de a se servi singur; sistem de desfacere a mărfurilor în magazine speciale sau a mâncării și a băuturii în restaurante, în care clientul se servește singur. 2. Magazin sau local de alimentație publică în care se practică acest sistem. [Pr.: a-u-] – Auto1- + servire. Cf. engl. self-service.

autoservire sf [At: DN3 / P: a-u~ / Pl: ~ri / E: auto1- + servire] 1 Servire de către sine însuși. 2 Procedeu de servire în magazine sau localuri de alimentație publică, potrivit căruia clienții se servesc singuri. 3-4 Magazin sau local de alimentație publică unde clienții se servesc singuri. 5 Muncă depusă de preșcolari, de elevi și studenți, pentru asigurarea unor condiții igienice și estetice de trai în comun.

AUTOSERVIRE s. f. Mod de desfacere a mărfurilor în magazine speciale sau a mâncării în restaurante, în care clientul se servește singur. [Pr.: a-u-] – Auto1- + servire (după rus. samoobslujivanie).[1]

  1. În original, etimonul scris greșit: samoobstujivanie Ladislau Strifler

AUTOSERVIRE s.f. Acțiunea de a se autoservi. ♦ Procedeu de servire în magazine sau localuri de alimentație publică, potrivit căruia clienții se servesc singuri. ♦ Muncă depusă de preșcolari, elevi și studenți, prin care aceștia contribuie la asigurarea unor condiții igienice și estetice optime de trai în comun. [< autoservi, după engl. self-service].

AUTOSERVIRE s. f. mod de servire în magazine, localuri de alimentație publică, prin care clienții se servesc singuri. (după rus. samoobshujivanie, engl. self-service)

autoservire s. f. 1966 Magazin în care cumpărătorii nu sunt serviți de vânzător, ci au acces direct la marfă v. supermagazin, inscripționare, ceainărie-cofetărie, lacto-bar (din auto1- + servire, după engl. self-service; cf. rus. samoobslujivanie; Th. Hristea P.E. 189190, FC I 131; DEX, DN3)

AUTOSERVIRE f. Servire în magazine speciale sau în localuri de alimentație publică în care clientul se servește singur. [G.-D. autoservirii] /auto- + servire

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

autoservire (desp. a-u-) s. f., g.-d. art. autoservirii; (magazine) pl. autoserviri

autoservire (a-u-) s. f., g.-d. art. autoservirii; (magazine) pl. autoserviri

autoservire s. f. (sil. a-u-), g.-d. art. autoservirii; pl. autoserviri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

AUTOSERVIRE s. (englezism) self-service.

Intrare: autoservire
autoservire substantiv feminin
  • silabație: a-u- info
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • autoservire
  • autoservirea
plural
  • autoserviri
  • autoservirile
genitiv-dativ singular
  • autoserviri
  • autoservirii
plural
  • autoserviri
  • autoservirilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

autoservire, autoservirisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a se servi singur; sistem de desfacere a mărfurilor în magazine speciale sau a mâncării și a băuturii în restaurante, în care clientul se servește singur. DEX '09 DN
    sinonime: self-service
    • 1.1. Muncă depusă de preșcolari, elevi și studenți, prin care aceștia contribuie la asigurarea unor condiții igienice și estetice optime de trai în comun. DN
  • 2. Magazin sau local de alimentație publică în care se practică acest sistem. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.