11 definiții pentru aport (interj.)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

aport1 i, sn [At: DONICI, ap. TDRG / Pl: ~uri / E: fr apporte] 1-2 (Frm) Strigăt cu care se îndeamnă câinii să aducă vânatul împușcat sau un obiect aruncat.

APÓRT1 interj. Strigăt cu care se îndeamnă un câine să aducă vânatul împușcat sau un obiect aruncat. – Din fr. apporte (< apporter).

APÓRT1 interj. Strigăt cu care se îndeamnă un câine să aducă vânatul împușcat sau un obiect aruncat. – Din fr. apporte (< apporter).

APÓRT1 interj. Strigăt cu care se îndeamnă un cîine să aducă vînatul împușcat sau un obiect anume aruncat în acest scop. Tu dresai... pe prepelicarul tău ca să asculte la semnalele consacrate:«Pst!», «Pil!» și «Aport!». ODOBESCU, S. III 3. ◊ (Substantivat, numai în expr.) A face aport = (despre cîini) a aduce în dinți vînatul împușcat sau un obiect aruncat anume. Cîinele a învățat să facă aport.

APÓRT1 interj. (Franțuzism) Strigăt cu care se îndeamnă un câine să aducă vânatul împușcat sau un obiect aruncat. – Fr. apporte.

APÓRT interj. Strigăt folosit mai ales la vânătoare pentru a îndemna un câine să aducă vânatul doborât. [< fr. apporte < apporter – a aduce].

APÓRT1 interj. (pentru a îndemna un câine să aducă vânatul doborât) adu! caută! (< fr. apporte)

APÓRT1 interj. (se folosește pentru a îndemna câinii să aducă vânatul sau un lucru aruncat). /<fr. apporte

aport! int. adu! (strigăt adresat câinelui la vânătoare): aport! strigă el prepelicarului OD. (= fr. apporte). ║ n. partea adusă în activul unei societăți.

*2) apórt interj. (fr. aporte! adă!). Strigăt pin care se poruncește unuĭ cîne să aducă ceva. Acest cîne face aport, aduce ce-ĭ porunceștĭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

Intrare: aport (interj.)
aport2 (interj.) interjecție
interjecție (I10)
 • aport

aport (interj.)

 • 1. Strigăt cu care se îndeamnă un câine să aducă vânatul împușcat sau un obiect aruncat.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN un exemplu
  exemple
  • Tu dresai... pe prepelicarul tău ca să asculte la semnalele consacrate:«Pst!», «Pil!» și «Aport!». ODOBESCU, S. III 3.
   surse: DLRLC
  • 1.1. (și) substantivat expresie A face aport = (despre câini) a aduce în dinți vânatul împușcat sau un obiect aruncat anume.
   surse: DLRLC un exemplu
   exemple
   • Câinele a învățat să facă aport.
    surse: DLRLC

etimologie: