15 definiții pentru aortă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AORTĂ, aorte, s. f. Cea mai mare arteră a corpului la vertebrate, care duce sângele oxigenat de la inimă în tot corpul. ◊ (Adjectival) Artera aortă. – Din fr. aorte.

AORTĂ, aorte, s. f. Cea mai mare arteră a corpului la vertebrate, care duce sângele oxigenat de la inimă în tot corpul. ◊ (Adjectival) Artera aortă. – Din fr. aorte.

aortă sf, a [At: DA / Pl: ~te / E: fr aorte] 1-2 (Atm) (Arteră principală) care pleacă de la inimă și din care se desfac apoi toate vasele arteriale ale circulației sângelui.

*AORTĂ sf. 🫀 Vas sanguin ce pleacă din ventriculul stîng al inimii și din care se ramifică toate arterele care distribue sîngele în corp (🖼 150) [fr. < gr.].

AORTĂ, aorte, s. f. Cea mai mare arteră a corpului, care pornește din ventriculul stîng al inimii și din care se ramifică toate vasele arteriale. ◊ (Adjectival) Artera aortă.

AORTĂ, aorte, s. f. Cea mai mare arteră a corpului, care duce sîngele oxigenat de la inimă în tot corpul. ◊ (Adjectival) Artera aortă.Fr. aorte (< gr.).

AORTĂ s.f. 1. Arteră principală care pleacă din ventriculul stîng al inimii. 2. Vas pulsator cu funcție de inimă, existent la unele animale nevertebrate. [Pron. a-or-. / < fr. aorte, cf. gr. aorte – vînă].

AORTĂ s. f. 1. arteră principală care pleacă din ventriculul stâng al inimii. 2. vas pulsator cu funcție de inimă, la unele nevertebrate. (< fr., gr. aorte)

AORTĂ ~e f. Artera principală care duce sângele oxigenat de la inimă la tot corpul. [G.-D. aortei; Sil. a-or-] /<fr. aorte

aortă f. artera principală care distribuie sângele roșu în toate părțile corpului.

*aórtă f., pl. e (vgr. aorté). Anat. Artera care ĭese din ventriculu stîng al inimiĭ și care e trunchiu comun al tuturor arterelor.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

aortă s. f., g.-d. art. aortei; pl. aorte

aortă s. f., g.-d. art. aortei; pl. aorte

aortă s. f., g.-d. art. aortei; pl. aorte

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CROSA AORTEI s. (ANAT.) cârja aortei.

CROSA AORTEI s. (ANAT.) cîrja aortei.

Intrare: aortă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • aortă
  • aorta
plural
  • aorte
  • aortele
genitiv-dativ singular
  • aorte
  • aortei
plural
  • aorte
  • aortelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

aortă, aortesubstantiv feminin

  • 1. Cea mai mare arteră a corpului la vertebrate, care duce sângele oxigenat de la inimă în tot corpul. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Vas pulsator cu funcție de inimă, existent la unele animale nevertebrate. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.