5 definiții pentru antimetateză

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

antimetate sf [At: DN3 / Pl: ~ze / E: fr antimétathèse] Antimetabolă (1).

ANTIMETATE s.f. Antimetabolă. [< fr. antimétathèse, cf. gr. antimetathesis].

ANTIMETATE s. f. antimetabolă. (< fr. antiméthathèse)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

antimetateză (gr. antimetathesis „punere inversă”), figură asemănătoare conversiei, în care, însă, repetarea inversă a unei sintagme, propoziții sau fraze se face cu modificarea funcțiilor gramaticale (raportate și la subiect) și deci, în genere, și cu modificarea înțelesului: abc / c’b’a’ (R): „Un act aproape comic se intercalează în teatrul literaturii atunci cînd poezia se face critică și critica poezie.” (T. Arghezi). Sin. comutație.

antimetateză fonologică (gr. antimetathesis „punere inversă”), figură prin care două sau mai multe litere ale unui cuvânt se pun una în locul alteia: rom. fișonat (șifonat), chitie (tichie); lat. tuile (utile) (A). A. fonologică reprezintă un fenomen psiholingvistic care trebuie considerat fie ca joc intenționat, care urmărește comicul de limbaj, fie ca manifestare a unei patologii verbale; ori a ebrietății. Efectul este însă același: receptarea unor cuvinte vag cunoscute, vag normale este urmată de plăcerea descoperirii cuvintelor din care au luat naștere, descoperire care intensifică, prin contrast, comicul celor schimonosite: „După atâtea anecdote cu bâlbâiți, el [Tony Bar], cu dicțiunea lui volubilă și neîntrecută în șapte limbi, se trezi bâlbâit, întocmai ca eroul lui Păstorel Teodoreanu, răposatul Domnu Nae Vasilescu. Neverosimil, dar adevărat. Deschisese ochii și în loc de bună dimineața rostise: «— Nubă midineața!» Se frecase la ochi și surâse singur și inocent la amintirea atâtor duzini de anecdote cu bâlbâiți care l-au înveselit toată noaptea, [...] întrebase uimit ultimii supraviețuitori care deșertau ultimele pahare de cocteil Floarea de Agave: «— Cine radcu și-a tăbuc joc de nime? » S-a oprit cu un început de spaimă: «— Ei, rădcia radcului! Nasta umai Stăporel Reodoteanu mi-a fătuc-o!». Spaima a crescut încleștându-i inima într-o gheară de fier. Hotărât, ceva înfricoșător, absurd și nebunesc se petrecuse în somn. Silabele săreau de la locul lor ca în reclamele luminoase și nu cădeau îndărăt, unde le era locul. Se dădeau peste cap și nimereau alături.” (Cezar Petrescu)

Intrare: antimetateză
antimetateză substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • antimetate
  • antimetateza
plural
  • antimetateze
  • antimetatezele
genitiv-dativ singular
  • antimetateze
  • antimetatezei
plural
  • antimetateze
  • antimetatezelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

antimetate, antimetatezesubstantiv feminin

etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.