11 definiții pentru antetren

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ANTETREN, antetrenuri, s. n. Vehicul pe două roți, care se cuplează, în vederea transportului, cu un tun, cu o bucătărie de campanie sau cu un cheson. – Ante- + tren (după fr. avant-train).

ANTETREN, antetrenuri, s. n. Vehicul pe două roți, care se cuplează, în vederea transportului, cu un tun, cu o bucătărie de campanie sau cu un cheson. – Ante- + tren (după fr. avant-train).

antetren sn [At: DEX2 / Pl: ~uri / E: ante- + tren] Vehicul pe două roți care se cuplează cu o bucătărie de campanie, cu un tren sau cu un cheson.

*ANTETREN (pl. -enuri) sn. ⚔️ Partea dinaintea unui tun și care servește a duce afetul, a purta servanții, munițiuni, armament, accesorii, piese de rezervă, etc. (🖼 145): părțile ~ului sînt dricul, osia, roatele, oiștea, crucea de mijlocaș și lada [lat. ante + tren, după fr. avant-train].

ANTETREN, antetrene, s. n. Trăsură pe două roți, care se poate lega, în vederea transportului, cu un tun, cu o bucătărie de campanie sau cu un cheson. Soldații scot... tunurile, încarcă în chesoane obuzele și așteaptă trenul de luptă cu antetrenele ca să împerecheze. PAS, Z. III 202.

ANTETREN, antetrenuri, s. n. Trăsură pe două roți, care se poate lega, în vederea transportului, cu un tun, cu o bucătărie de campanie sau cu un cheson. – Din ante- + tren (după fr. avant-train).

ANTETREN s.n. Cele două roți (și trăsura pe care o poartă) care constituie partea de dinainte (detașabilă) a unui tun, a unei bucătării de campanie etc. [După fr. avant-train].

ANTETREN s. n. vehicul pe două roți care tractează tunuri, obuziere, chesoane de muniții, mașini agricole etc. (după fr. avant-train)

ANTETREN ~uri n. Vehicul cu două roți așezat la partea dinainte a unui tun, a unei mașini agricole etc. pentru a le transporta. /ante- + tren

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

antetren (desp. -te-tren) s. n., pl. antetrenuri

antetren (-te-tren) s. n., pl. antetrenuri

antetren s. n. (sil. -tren), pl. antetrenuri

Intrare: antetren
  • silabație: an-te-tren info
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • antetren
  • antetrenul
  • antetrenu‑
plural
  • antetrenuri
  • antetrenurile
genitiv-dativ singular
  • antetren
  • antetrenului
plural
  • antetrenuri
  • antetrenurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

antetren, antetrenurisubstantiv neutru

  • 1. Vehicul pe două roți, care se cuplează, în vederea transportului, cu un tun, cu o bucătărie de campanie sau cu un cheson. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Soldații scot... tunurile, încarcă în chesoane obuzele și așteaptă trenul de luptă cu antetrenele ca să împerecheze. PAS, Z. III 202. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.