15 definiții pentru animator (s.m.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ANIMATÓR, -OÁRE, animatori, -oare, adj., s. m. și f. (Persoană) care însuflețește, care stimulează o activitate, o acțiune, un spectacol, un program de radio sau de televiziune. ♦ (Numai s. f.) Femeie de moravuri ușoare care însoțește pe un bărbat într-un local de consum. – Din fr. animateur.

animator, ~oare [At: DEX2 / Pl: ~i, ~oare / E: fr animateur] 1-2 smf, a (Persoană) care inițiază și supraveghează o acțiune sau o activitate. 3-4 smf, a (Persoană) care creează atmosferă într-un spectacol de varietăți. 5 sf Femeie de moravuri ușoare care distrează bărbații în localuri.

ANIMATÓR, -OÁRE, animatori, -oare, adj., s. m. și f. (Persoană) care însuflețește, inițiază o activitate, o acțiune. ♦ (Persoană) care animă un spectacol de varietăți, creând atmosfera. ♦ (Numai s. f.) Femeie de moravuri ușoare care însoțește pe un bărbat într-un local de consum. – Din fr. animateur.

ANIMATÓR, -OÁRE, animatori, -oare, adj. Care produce animație, care înviorează, stimulează, însuflețește. Exemplu animator. ◊ (Substantivat) Uniunea Sovietică este... animatoarea luptei popoarelor pentru independența lor națională. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 161, 14 /6.

ANIMATÓR, -OÁRE, animatori, -oare, adj. (Adesea substantivat) Care animă. – După fr. animateur.

ANIMATÓR, -OÁRE adj. (adesea s.) Care animă, înveselește; înviorător, însuflețitor. [Cf. fr. animateur, lat. animator].

ANIMATÓR, -OÁRE I. adj., s. m. f. (cel) care animă, stimulează o activitate, o acțiune. II. s. m. f creator de desene animate. III. s. f. femeie tânără în localurile de noapte pentru a atrage clienți. (< fr. animateur)

animatór s. m. (cinem.) Creator de desene animate ◊ „Regizorul elvețian E.A. consideră că animația va fi complet independentă când va deveni un mijloc de reflectare a problemelor epocii noastre. «Va deveni un spectacol independent» – declară pictorul și animatorul român S.B.” Sc.t. 25 VI 68 p. 3 (din fr. animateur; DN, DEX, DN3 – alte sensuri)

ANIMATÓR ~oáre (~ori, ~oáre) și substantival Care are proprietatea de a anima; însuflețitor. Exemplu ~. /<fr. animateur

actór-diréctor-animatór s. m. Persoană care deține tripla calitate de actor, director și animator de teatru ◊ „José Maria Flotas a debutat ca regizor la Barcelona [...] Am descoperit cu plăcere rolul de actor-director-animator – mărturisește José Maria Flotas [...]” R.lit. 5 IV 84 p. 22 (din actor + director + animator)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

animator adj. m., s. m., pl. animatori; adj. f., s. f. sg. și pl. animatoare

animatór adj. m., s. m., pl. animatóri; f. sg. și pl. animatoáre

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ANIMATÓR s. însuflețitor, (fig.) suflet. (El este ~ul întregii acțiuni.)

ANIMATOR s. însuflețitor, (fig.) suflet. (El este ~ întregii acțiuni.)

Intrare: animator (s.m.)
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • animator
 • animatorul
 • animatoru‑
plural
 • animatori
 • animatorii
genitiv-dativ singular
 • animator
 • animatorului
plural
 • animatori
 • animatorilor
vocativ singular
 • animatorule
plural
 • animatorilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

animator, animatorisubstantiv masculin
animatoare, animatoaresubstantiv feminin
animator, animatoareadjectiv

 • 1. (Persoană) care însuflețește, care stimulează o activitate, o acțiune, un spectacol, un program de radio sau de televiziune. DEX '09 DLRLC DN
  • format_quote Exemplu animator. DLRLC
  • format_quote Uniunea Sovietică este... animatoarea luptei popoarelor pentru independența lor națională. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 161, 14 /6. DLRLC
  • 1.1. (Persoană) care animă un spectacol de varietăți, creând atmosfera. DEX '98
  • 1.2. Creator de desene animate. MDN '00
  • 1.3. substantiv feminin Femeie de moravuri ușoare care însoțește pe un bărbat într-un local de consum. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.