16 definiții pentru analist (specialist)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ANALIST2, -Ă, analiști, -ste, s. m. și f. 1. Specialist în analiza matematică, informatică, financiară etc. 2. Psihanalist. 3. Persoană care dovedește o aptitudine deosebită în cunoașterea, în analiza și în descrierea sufletului omenesc. 4. (Și în sintagma analist politic) Persoană specializată în comentarea (și interpretarea) evenimentelor politice. – Din fr. analyste.

analist2, ~ă smf, a [At: IBRĂILEANU, SP. CR. 63 / Pl: ~iști, ~e / E: fr analyste] 1-2 (Persoană) care este versată în analiza matematică (sau psihologică). 3-4 (Chimist) care se ocupă cu analize chimice. 5 (Rar) (Persoană, scriere, gândire etc.) care are putere de analiză.

*ANALIST2 sm. 1 Care e deprins a face analize, în spec. în științele matematice 2 Care cercetează și descrie cu de-amănuntul un lucru: era cel mai neîndurat ~ în viața de toate zilele (DLVR.) [fr.].

*ANALIST1 sm. 📝 Scriitor de anale [fr.].

ANALIST2, -Ă, analiști, -ste, s. m. și f. 1. Specialist în analiza matematică sau psihologică. 2. Specialist în informatică. 3. Persoană care dovedește o aptitudine deosebită în cunoașterea, în analiza și în descrierea sufletului omenesc. – Din fr. analyste.

ANALIST2, -Ă, analiști, -ste, s. m. și f. Specialist în analiza matematică sau psihologică.

ANALIST2, -Ă, analiști, -ste, s. m. și f. Specialist în analiza matematică sau psihologică. ♦ Persoană care dovedește o aptitudine deosebită în cunoașterea, în analiza și în descrierea sufletului omenesc. – Fr. analyste (it. analista).

ANALIST, -Ă s.m. și f. Specialist în analiza matematică sau psihologică. ♦ Persoană cu aptitudini deosebite în cunoașterea, în analiza și în descrierea sufletului omenesc. [< fr. analyste].

ANALIST2, -Ă s. m. f. 1. specialist în analiza informatică sau psihologică. 2. psihanalist. (< fr. analyste)

ANALIST ~ști m. Specialist în analiza matematică sau psihologică. /<fr. analyste

analist m. 1. scriitor de anale; 2. cel versat în analiza matematică.

*2) analíst, -ă s. (d. analiză; fr. analyste). Care e versat în analiză (maĭ ales matematică).

analist-programator s. m. Autor de programe aplicative de computer ◊ „A fost elaborată o monografie a profesiei de analist-programator, lucrare care oferă totodată o metodologie de analiză psihotehnică privind rezolvarea unor teste de aptitudini. Specialiștii lucrează de asemenea la definitivarea monografiilor de ajutor-programator, operator la calculator, precum și operator-perforator de cartele.” R.l. 11 VIII 75 p. 2 (din analist + programator, după fr. analyste-programmeur; DMN 1966)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

analist s. m., pl. analiști

analist s. m., pl. analiști

analist (autor de anale, specialist în analize) s. m., pl. analiști

Intrare: analist (specialist)
substantiv masculin (M9)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • analist
  • analistul
  • analistu‑
plural
  • analiști
  • analiștii
genitiv-dativ singular
  • analist
  • analistului
plural
  • analiști
  • analiștilor
vocativ singular
  • analistule
  • analiste
plural
  • analiștilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

analist, analiștisubstantiv masculin
analistă, analistesubstantiv feminin

  • 1. Specialist în analiza matematică, informatică, financiară etc. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Psihanalist. DEX '09 MDN '00
    sinonime: psihanalist
  • 3. Persoană care dovedește o aptitudine deosebită în cunoașterea, în analiza și în descrierea sufletului omenesc. DEX '09 DLRM DN
  • chat_bubble (în) sintagmă (Analist politic) Persoană specializată în comentarea (și interpretarea) evenimentelor politice. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.