13 definiții pentru alfa (plantă)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ALFA2 s. m. Plantă graminee originară din Algeria, din care se fac coarde, fibre etc. (Stipa tenacissima).Hârtie alfa = hârtie de calitate superioară, fabricată din frunzele acestei plante. – Din fr. alfa.

alfa2 sms [At: DICȚ. / E: fr alfa] 1 Plantă exotică din familia gramineelor, din a cărei tulpină flexibilă se împletesc frânghii, rogojini etc. sau se fabrică hârtie (Stipa tenacissima). 2 (Șîs hârtie ~) Hârtie de calitate superioară, fabricată din alfa2 (1).

*ALFA2 sf. 🌿 Plantă din familia gramineelor, din care se fac împletituri, frînghii și se fabrică hîrtie; crește în Spania, Grecia și mai ales în Algeria ( 🖼 72) [fr. alpha].

ALFA2 s. m. invar. Plantă graminee originară din Algeria, din care se fac coarde, fibre etc. (Stipa tenacissima).Hârtie alfa = hârtie de calitate superioară, fabricată din frunzele acestei plante. – Din fr. alfa.

ALFA2 s. m. invar. (În expr.) Hîrtie alfa = hîrtie de calitate superioară, fabricată dintr-o plantă exotică cu același nume. Din această carte s-au tras 50 de exemplare pe hîrtie alfa.

ALFA2 s. m. invar. (În expr.) Hîrtie alfa = hîrtie de calitate superioară, fabricată dintr-o plantă exotică. – Fr. alfa.

ALFA s.n. invar. (Bot.) Plantă graminee din nordul Africii și din Spania, din care se fac coarde, fibre etc. ◊ Hîrtie alfa = hîrtie de calitate superioară, fabricată din planta de mai sus. [Pl. invar. / < fr. alfa, cf. ar. halfa].

ALFA2 s. m. inv. plantă graminee din Africa și Spania, pentru hârtie, fibre, țesături etc. ♦ hârtie ~ = hârtie de calitate superioară, din frunzele acestei plante. (< fr. alfa)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

alfa (literă, plantă) s. m. invar.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ALFA s. (BOT.; Stipa tenacissima) (rar) spartă.

ALFA s. (BOT.; Stipa tenacissima) (rar) spartă.

Intrare: alfa (plantă)
substantiv masculin (M999)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • alfa
plural
  • alfa
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

alfa, alfasubstantiv masculin invariabil

  • 1. (numai) singular Plantă graminee originară din Algeria, din care se fac coarde, fibre etc. (Stipa tenacissima). DEX '09 DEX '98 DN
    sinonime: spartă
    • 1.1. Hârtie alfa = hârtie de calitate superioară, fabricată din frunzele acestei plante. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Din această carte s-au tras 50 de exemplare pe hârtie alfa. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.