5 definiții pentru Nestor

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Nestor m. 1. Mit. rege din Pylos, trăise trei vârste de om și se distinse prin înțelepciunea sa la împresurarea Troiei; 2. fig. bătrân experimentat și respectabil.

Nestor m. vechiu cronicar rus din sec. XII.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Nestor, -a, -escu v. Nistor III 1.

Nestor Mult mai rar folosit astăzi decît în secolele trecute, Néstor sau Nístor reproduce un vechi nume pers. gr. Néstor, cunoscut încă din poemele homerice. Rege al Pilosului, renumit prin înțelepciune și elocință, Nestor era cel mai bătrîn bazileu grec din timpul războiului Troiei, care ar fi trăit nu mai puțin de trei „vîrste omenești” (de aici uzul comun al numelui, în toate limbile europene, pentru a desemna un bătrîn înțelept). În ceea ce privește originea și semnificația gr. Néstor, destul de frecvent și continuu atestat în izvoare, părerile sînt împărțite. Unii specialiști susțin că numele rămîne obscur, fiind imposibile chiar și obișnuitele presupuneri, pe cîtă vreme alții văd în antroponimul grecesc o formă abreviată din Eunéstor, neatestat dar paralel cu Eunostos, un compus din éu „bine” și nóstos „întoarcere” de la vb. neomai „a se întoarce”, în acest caz Nestor ar fi avut semnificația „cel ce se întoarce cu bine”. Numele este preluat și de onomasticonul creștin (este cunoscut cultul cîtorva martiri din primele secole ale erei noastre), răspîndindu-se astfel în Europa. Prin intermediar slav (la slavii răsăriteni forma Nester este atestată încă din sec. 11), la fel ca și celelalte nume calendaristice, vechiul nume grecesc ajunge la români, prezența lui în documente fiind semnalată începînd cu sec. 15. Alături de forma cea mai frecventă, Nistor (fem. Nistora) apar variantele Nistur, Nispur, Nistre sau derivatele Nistoran, Nistoreni, Nistorești (ultimele două cu valoare toponimică). În epoca modernă, reluat direct din poemele homerice, Nestor și-a pierdut temporara amprentă ecleziastică, putînd fi considerat o influență a onomasticii literare. ☐ Numele unui patriarh al Constantinopolului, Nestorius (428 – c. 451) a rămas în derivatele nestorian și nestorianism „doctrina lui Nestorius”.

Nestor (sau: Bătrîn ca Nestor, sau: E un Nestor) – Acest nume l-a purtat un rege din Pylos (țară străveche de pe țărmul Mării Ionice), personaj din Iliada, descris cu multă simpatie de Homer, care spune că a trăit „trei vieți de om”. Bătrîn, sfătos, înțelept, cu vorba blîndă și ochiul clarvăzător, Nestor a devenit termenul cu care cinstim o venerabilă figură, spre a semnala că ea continuă să fie printre confrați un fel de înțelept consultat și ascultat cu respect. Despre scriitorul Bernard Shaw, care a trăit peste 90 de ani, s-a spus că e „Nestorul literaturii engleze”. Același titlu de Nestor al scrisului l-a purtat în Franța literatul Fontenelle, care atinsese vîrsta de 100 ani (1657-1757). LIT.

Intrare: Nestor
Nestor nume propriu
nume propriu (I3)
  • Nestor