7 definiții pentru Daphne (gen de plante)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TULICHINĂ, tulichine, s. f. Mic arbust veninos cu frunze lanceolate, cu flori trandafirii, rar albe, cu fructe roșii de forma boabelor de mazăre (Daphne mezereum).Et. nec.

TULICHINĂ ~e f. Arbust veninos cu frunze alungite, cu flori roz-trandafirii, care apar înainte de înfrunzire, folosit în farmaceutică. /Orig. nec.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

tulichi s. f., g.-d. art. tulichinei; pl. tulichine

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TULICHI s. (BOT.; Daphne mezereum) (reg.) cleiță, piperul-lupului.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Daphne, nimfă, fiica lui Peneus, zeul apei cu același nume, după o versiune, după o alta a rîului Ladon. Făcea parte din ceata de vînătoare a zeuței Artemis, alături de care cutreiera munții și pădurile. Ca să scape de urmărirea lui Apollo, care se îndrăgostise de ea, Daphne își imploră tatăl s-o metamorfozeze în dafin. Acesta îi împlinește vrerea. De atunci, se spunea, dafinul a rămas planta favorită a lui Apollo.

DAPHNE L., TULICHINĂ, fam. Thymelaeaceae. Gen originar din Asia și Europa, 48-52 specii, arbuști pînă la 2 m înălțime. Frunze simple, întregi, alterne sau grupate spre vîrful lujerilor, persistente sau caduce. Flori (perigon cu 4 diviziuni petaloide, cilindric sau campanulat, 8-10 stamine), mici, odorante, ca de ceară, hermafrodite, în raceme sau capitale. Fructul, o drupă cărnoasă sau pieloasă, otrăvitoare.

Peneia (sau Peneis), denumire purtată da Daphne, fiica lui Peneus.

Intrare: Daphne (gen de plante)
Daphne (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Daphne