5 definiții pentru zwinglianism

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

zwinglianism sns [At: DN3 / E: fr swinglianisme] Doctrină teologică a lui Zwingli și a discipolilor săi, care consideră Biblia ca autoritate supremă, opunându-o dogmelor și formelor de cult catolice și care tinde a confunda biserica cu statul.

zwinglianism s.n. (relig.) Doctrină religioasă a lui Zwingli și a discipolilor săi (mai radicală decît luteranismul), care consideră Biblia autoritate supremă, opunînd-o dogmelor și formelor de cult catolice și care tinde a confunda biserica cu statul. • sil. -gli-a-. /<fr. zwinglianisme; cf. nm. pr. Ulrich Zwingli, umanist și reformator religios elvețian.

ZWINGLIANÍSM s.n. Doctrină teologică a lui Zwingli și a discipolilor săi, care consideră Biblia ca autoritate supremă, opunând-o dogmelor și formelor de cult catolice, și care tinde a confunda biserica cu statul. [< fr. zwinglianisme, cf. Ulrich Zwingli – umanist și reformator religios elvețian].

ZWINGLIANÍSM s. n. Doctrină teocratică a lui Zwingli (reformator elvețian) și a discipolilor săi care consideră Biblia ca autoritate supremă, opunând-o dogmelor și formelor de cult catolice. (din fr. zwinglianisme)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: zwinglianism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: MDN '08, DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • zwinglianism
  • zwinglianismul
  • zwinglianismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • zwinglianism
  • zwinglianismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

zwinglianismsubstantiv neutru

  • 1. Doctrină teologică a lui Zwingli și a discipolilor săi, care consideră Biblia ca autoritate supremă, opunând-o dogmelor și formelor de cult catolice, și care tinde a confunda biserica cu statul. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.