12 definiții pentru xerox

XÉROX, xeroxuri, s. n. Aparat de reprodus și de multiplicat, bazat pe xerografie. – Denumire comercială.

xérox (copiator, copie) s. n., pl. xéroxuri

XÉROX s.n. Aparat de multiplicare uscată, folosit în xerografie, care nu reclamă o matriță, copierea făcându-se direct după original, întrebuințând principiile electricității statice și fotoconductibilității. [< engl. (Rank) Xerox (Limited) – nume comercial].

XÉROX s. n. aparat de copiere și multiplicare uscată, prin xerografie. (< engl. xerox)

XÉROX ~uri n. Aparat folosit la reproducerea imaginilor și documentelor prin procedeul xerografiei. /<engl. xerox

XÉROX®, xeroxuri, s. n. Aparat de reprodus și de multiplicat, bazat pe xerografie. ♦ P. restr. Copie obținută cu un astfel de aparat. – Denumire comercială.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

xérox s. n., pl. xéroxuri

xérox s. n. (tehn.) Aparat de reprodus și multiplicat rapid texte, desene etc. ◊ „Xerox economisește hârtia. Specialiștii firmei «Xerox» au pus la punct o nouă mașină de copiat și multiplicat care poate imprima pe ambele fețe ale unei coli, economisind astfel importante cantități de hârtie.” Sc. 17 IV 74 p. 6. ◊ „Nemulțumindu-se doar să țină prelegeri și să scoată citate sau să tragă la xerox pagini de carte sau de revistă, indiferent la ce se petrece în jur, el înregistrează, în fiecare oraș în care poposește sau prin care trece, cele mai diverse aspecte ale existenței.” Sc. 8 X 78 p. 4. ◊ „Vând xerox Olivetti sigilat [...]” R.l. 10 IX 92 p. 6. ◊ „Totul se petrece însă după modelul și tehnicile șmenarilor de valută de pe Lipscani și Covaci (doar că fauna parlamentară se poartă la țol festiv, la două rânduri): clientul primește în schimbul dolarilor un pachet cu hârtie de ziar tăiată sau i se restituie, la repezeală, niște dolari trași la xerox. R.l. 7 VIII 93 p. 1; v. și Ad. 22 XI 93 p. 5; v. și reprografie (din engl. [Rank] Xerox [Limited], marcă înregistrată; BD 1970; A. Bantaș BE 127, R. Zafiu în R.lit. 35/94 p. 9; DEX, DN3)

tráge la xérox loc. vb. 1978 A reproduce cu xeroxul v. xerox (R. Zafiu în R.lit. 35/94 p. 9)


Definiții din dicționare neoficiale

Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel.

xerox, xeroxuri s. n. 1. denumire generică dată copiatoarelor. 2. copie a unui text, a unei fotografii etc., obținută prin fotocopiere.

tras la xerox expr. (pub., peior.) imitat / copiat perfect.

Intrare: xerox
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • xerox
 • xeroxul
 • xeroxu‑
plural
 • xeroxuri
 • xeroxurile
genitiv-dativ singular
 • xerox
 • xeroxului
plural
 • xeroxuri
 • xeroxurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

xerox

 • 1. Aparat de reprodus și de multiplicat, bazat pe xerografie.
  surse: DEX '09 MDN '00 DCR2 sinonime: copiator 4 exemple
  exemple
  • Xerox economisește hârtia. Specialiștii firmei «Xerox» au pus la punct o nouă mașină de copiat și multiplicat care poate imprima pe ambele fețe ale unei coli, economisind astfel importante cantități de hârtie. Sc. 17 IV 74 p. 6.
   surse: DCR2
  • Nemulțumindu-se doar să țină prelegeri și să scoată citate sau să tragă la xerox pagini de carte sau de revistă, indiferent la ce se petrece în jur, el înregistrează, în fiecare oraș în care poposește sau prin care trece, cele mai diverse aspecte ale existenței. Sc. 8 X 78 p. 4.
   surse: DCR2
  • Vând xerox Olivetti sigilat [...] R.l. 10 IX 92 p. 6.
   surse: DCR2
  • Totul se petrece însă după modelul și tehnicile șmenarilor de valută de pe Lipscani și Covaci (doar că fauna parlamentară se poartă la țol festiv, la două rânduri): clientul primește în schimbul dolarilor un pachet cu hârtie de ziar tăiată sau i se restituie, la repezeală, niște dolari trași la xerox. R.l. 7 VIII 93 p. 1; vezi și Ad. 22 XI 93 p. 5.
   surse: DCR2
  • diferențiere Aparat de multiplicare uscată, folosit în xerografie, care nu reclamă o matriță, copierea făcându-se direct după original, întrebuințând principiile electricității statice și fotoconductibilității.
   surse: DN
  • 1.1. prin restricție Copie obținută cu un astfel de aparat.
   surse: DEX '09

etimologie: