12 definiții pentru volapük

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VOLAPÜK s. n. Limbă artificială cu caracter internațional, creată mai ales pe baza elementelor germanice. – Din germ. Volapük, fr. volapük.

volapuk sns [At: ENC. ROM. / V: ~piuc / S și: ~puc / E: ger Volapük, fr volapük] 1 Limbă artificială cu caracter internațional creată mai ales pe baza elementelor germanice. 2 (Fig) Amestec de elemente disparate Si: amalgam, talmeș-balmeș

volapuk [volapjuk] s.n. (lingv.) Limbă artificială cu caracter internațional, formată din elemente de vocabular din limbile germanice (mai ales engleză) și cu flexiune gramaticală arbitrară. • scris și volapuc. /<germ. Volapük, fr. volapük.

VOLAPUK s.n. Limbă artificială formată din elemente de vocabular din limbile germanice, mai ales din limba engleză, și cu flexiune gramaticală foarte arbitrară, creată în 1879 de pastorul german Johann Schleyer. [< fr. volapük, germ. Volapük, cf. engl. world – univers, speak – a vorbi].

VOLAPÜK s. n. limbă artificială cu caracter internațional, din elemente de vocabular din limbile germanice și cu flexiune gramaticală arbitrară. (< germ. Volapük, fr. volapük)

VOLAPÜK [pr.: volapiuc] n. Limbă artificială cu caracter internațional. /<germ. Volapük, fr. volapük

volapük n. limbă comercială internațională, inventată în 1881 de pastorul elvețian Schleyer.

*volapük n., pl. urĭ (formațiune artificială d. engl. world, lume, și speak, spoke, a vorbi, adică „limba lumiĭ, limba universală”). O limbă artificială inventată la 1879 de preutu Elvețian Schleyer († 1911), astăzĭ înlocuită de esperanto.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

VOLAPÜK s. n. (cf. germ. Volapük, fr. volapük, cf. eng. world „lume”, „univers” + speak „a vorbi”): limbă artificială cu caracter internațional, creată în 1880 de pastorul german Johann Martin Schleyer, pe baza elementelor de vocabular germanice (mai ales engleze), mult simplificate și devenite de nerecunoscut, și a unei flexiuni cu totul arbitrare. A avut o oarecare circulație până la începutul secolului al XX-lea (s-au publicat periodice în v., s-au ținut trei congrese internaționale de limbă v., iar în 1887 a apărut la Iași un manual de limbă v. pentru români).

Intrare: volapük
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • volapük
  • volapükul
  • volapüku‑
plural
genitiv-dativ singular
  • volapük
  • volapükului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

volapüksubstantiv neutru

  • 1. Limbă artificială cu caracter internațional, creată mai ales pe baza elementelor germanice. DEX '09
  • diferențiere Limbă artificială formată din elemente de vocabular din limbile germanice, mai ales din limba engleză, și cu flexiune gramaticală foarte arbitrară, creată în 1879 de pastorul german Johann Schleyer. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.