2 intrări

school Articole pe această temă:

10 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VITR(O)/VITREO- elem. „sticlă”. ◊ „(corp) vitros”. (< fr. vitr(o)-, vitréo-, cf. lat. vitrum)

vitro în loc. adv. lat. in vitro (biol.) Într-un mediu artificial, în laborator ◊ „Numărul copiilor născuți în lumea întreagă prin procedeul «in vitro» se ridică la opt, cei de acum fiind primii gemeni: un băiat și o fetiță [...] Cei doi «gemeni-eprubetă» și mama sunt în prezent într-o stare excelentă.” Sc. 9 VI 81 p. 3. ◊ „Vedeta congresului de la Monte Carlo [...] privind sterilitatea s-a dovedit a fi, fără dubii, fecundația «in vitro», tehnică modernă ce cunoaște o răspândire vertiginoasă și care promite să detroneze majoritatea celorlalte mijloace de luptă împotriva nefertilității. După mai mulți ani de la nașterea primului «bebe-eprubetă» [...] sunt astăzi în lume peste 1000 de copii care au văzut în același mod lumina zilei.” R.l. 3 X 84 p. 6; v. și implanta

IN VÍTRO loc. adj. și adv. (În legătură cu modul de experimentare a unui proces fiziologic, biofizic etc.) În afara organismului viu; în laborator. – Loc. lat.

in vitro av [At: DN3 / E: lat in vitro) (În legătură cu desfășurarea unui proces biologic) 1 În afara organismului viu. 2 În laborator.

IN VÍTRO adv. (În legătură cu modul de experimentare a unui proces fiziologic, biofizic etc.) În afara organismului viu; în laborator. – Loc. lat.

IN VÍTRO loc. adv. (Despre felul experimentării unui proces biologic) În afara organismului. [< lat. in vitro].

IN VÍTRO loc. adv. (despre un proces biologic) reprodus experimental în afara organismului. (< lat. in vitro, în sticlă)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

!in vítro (lat.) (vi-tro) loc. adj., loc. adv.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

IN VITRO (loc. lat. „în sticlă”) adverbial (în legătură cu felul experimentării unui proces biochimic sau fiziologic) în afara organismului. Asemenea experiențe permit cercetarea unor fenomene care nu pot fi studiate în organism (ex. culturile de celule, efectul mutagen al unei substanțe chimice, fecundația etc.).

Intrare: vitro
prefix (I7-P)
  • vitro
Intrare: in vitro

in vitro

  • 1. (În legătură cu modul de experimentare a unui proces fiziologic, biofizic etc.) În afara organismului viu; în laborator.
    surse: DEX '09 DN

etimologie: