15 definiții pentru vendetă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VENDETĂ, vendete, s. f. Cutumă justițiară frecventă în trecut în Corsica și în sudul Italiei, potrivit căreia o stare de inimiciție provocată de o ofensă sau de un omor se extindea și asupra rudelor victimei, care își asumau obligația de a o răzbuna; p. gener. ură puternică, sete de răzbunare nestăpânită. – Din it. vendetta.

vende sf [At: ASACHI, S. L. II, 51 / S și: ~ettă / V: (îvr) ~di / Pl: ~te / E: it vendetta] 1 Act de răzbunare sângeroasă pentru o jignire, un omor, divulgarea unui secret etc., frecvent în Corsica și Sicilia, care se extinde și se transmite asupra tuturor rudelor victimei, obligate să se răzbune cu orice preț. 2 (Pgn) Dorință nestăpânită de răzbunare.

vende s.f. Act de răzbunare sîngeroasă (pentru un omor, o ofensă, pentru divulgarea unui secret etc.), frecvent în Corsica și Sicilia, care se extinde asupra rudelor victimei, obligate să se răzbune cu orice preț. ♦ Ext. (Sete de) răzbunare împotriva unui adversar; ură nestăpînită. Critica dură a parlamentarului a fost considerată o vendetă politică. • scris și vendettă. pl. -e. /<it. vendetta.

VENDETĂ, vendete, s. f. Act de răzbunare sângeroasă pentru o injurie, un omor, divulgarea unui secret etc., frecvent în Corsica și Sicilia, care se extinde și se transmite asupra tuturor rudelor victimei, obligate să se răzbune cu orice preț; p. ext. ură puternică, sete de răzbunare nestăpânită. – Din it. vendetta.

VENDETĂ, vendete, s. f. Răzbunare sîngeroasă împotriva unui adversar, care se practica altădată în unele țări sau regiuni (în special în Corsica), antrenînd familii întregi; p. ext. ură puternică, sete de răzbunare.

VENDE s.f. Răzbunare sîngeroasă împotriva unui adversar, practicată odinioară în Corsica, antrenînd familii întregi; (p. ext.) ură, sete de răzbunare. [< it., fr. vendetta].

VENDE s. f. răzbunare sângeroasă împotriva unui adversar, practicată odinioară în Corsica, antrenând familii întregi. ◊ (p. ext.) ură, sete de răzbunare; vindictă. (< it. vendetta)

VENDETĂ ~e f. 1) Act constând într-o ură neîmpăcată și o dorință arzătoare de răzbunare, care are la bază o ofensă sau un omor. 2) fig. Sete de răzbunare sângeroasă. /<it. vendetta

vendetă f. ură ce există în Corsica între două familii și care produce răsbunări.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

vende s. f., g.-d. art. vendetei; pl. vendete

vende s. f., g.-d. art. vendetei; pl. vendete

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

VENDE s. v. răfuială, răzbunare.

vende s. v. RĂFUIALĂ. RĂZBUNARE.

Intrare: vendetă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vende
  • vendeta
plural
  • vendete
  • vendetele
genitiv-dativ singular
  • vendete
  • vendetei
plural
  • vendete
  • vendetelor
vocativ singular
plural
vendită
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vende, vendetesubstantiv feminin

  • 1. Cutumă justițiară frecventă în trecut în Corsica și în sudul Italiei, potrivit căreia o stare de inimiciție provocată de o ofensă sau de un omor se extindea și asupra rudelor victimei, care își asumau obligația de a o răzbuna. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.