11 definiții pentru vectoare expresie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VECTOARE, vectoare, adj. f. (În expr.) Rază vectoare = segment de dreaptă orientat din originea unui sistem de coordonate polare spre un punct, și a cărui mărime este reprezentată prin distanța de la origine la acel punct.

VECTOARE ~ adj.: Rază ~ segment de dreaptă care reprezintă distanța de la punctul de pornire al unei curbe până la punctul ei variabil. /<fr. vecteur

VECTOR, vectori, s. m. 1. Mărime matematică sau fizică definită printr-o valoare numerică, o unitate de măsură, o direcție și un punct de aplicație (reprezentată grafic printr-un segment de dreaptă orientat). ◊ (Adjectival) Rază vectoare. 2. (Med.) Organism care transmite germeni patogeni de la un animal la altul, de la om la om sau de la animale la om. [Accentuat și: vector] – Din fr. vecteur.

vector, ~oare [At: SANIELEVICI, R. 72 / V: (rar) ~iu a / A și: vector / Pl: ~i, ~oare / E: fr vecteur cf lat vector] 1 sm Mărime matematică sau fizică definită printr-o valoare numerică, o unitate de măsură, o direcție și un punct de aplicație. 2 (Fiz; Mat) Segment de dreaptă orientat care simbolizează un vector (1). 3 sm (Fiz; Mat; îs) ~ unitate (sau unitar) Versor. 4 a (Mat; îs) Rază ~oare Segment de dreaptă orientat care unește originea unui sistem de coordonate polare cu un punct. 5 a (Mat; îas) Dreaptă (imaginară) care unește focarul unei elipse, al unei parabole sau al unei hiperbole cu un punct oarecare al curbei. 6-7 sm, a (Med) (Organism vegetal sau animal) intermediar și transmițător al unui germen patogen. 8 sm (Fig) Ceea ce transmite ceva.

vector s.m., adj. 1 s.m. (mat.,fiz.) Mărime matematică sau fizică definită printr-o valoare numerică, printr-o unitate de măsură, printr-o direcție de acțiune și printr-un punct de aplicație (reprezentată grafic printr-un segment de dreaptă orientat). ♦ Segment de dreaptă orientat, care simbolizează o astfel de mărime. ◊ Vectori (linear) independenți v. independent. Vector glisant v. glisant. Vector unitar v. unitar. 2 adj. (mat.) Rază vectoare = a) segment de dreaptă orientat care unește originea unui sistem de coordonate polare cu un punct; b) dreaptă (imaginară) care unește focarul unei elipse, al unei parabole sau al unei hiperbole cu un punct oarecare al curbei. 3 s.m., adj. (biol.) (Organism) care este intermediar și transmițător al unui germen patogen, al unui parazit sau al unui virus, constituind pentru acestea o gazdă temporară. 4 s.m. (genet.) Structură genetică capabilă de a se replica autonom în celula-gazdă adecvată. • acc. și vector, pl. -ori, -oare. /<fr. vecteur, engl. vector; cf. lat. vector, -oris „purtător”.

VECTOR, vectori, s. m. Mărime matematică sau fizică definită printr-o valoare numerică, o unitate de măsură, o direcție și un punct de aplicație (reprezentată grafic printr-un segment de dreaptă orientat). ◊ (Adjectival) Rază vectoare. – Din fr. vecteur.

VECTOR s.m. Mărime matematică sau fizică definită printr-o valoare numerică, o direcție și un sens, reprezentată grafic printr-un segment de dreaptă. // adj. Rază vectoare = segment de dreaptă care pornește dintr-un sistem de coordonate polare către un punct. // (În forma vecto-) Element prim de compunere savantă cu semnificația „linie de forță”, „(referitor la) vector”. [Acc. și vector. / < fr. vecteur, cf. lat. vector].

VECTOR, -OARE I. s. m. 1. mărime matematică definită prin valoare numerică, direcție, sens și punct de aplicație, reprezentată grafic printr-un segment de dreaptă. 2. (biol.) structură genetică capabilă de a se replica autonom în celula-gazdă adecvată. ♦ animal (insectă, rozătoare) care răspândește un parazit, un virus sau bacterii patogene, gazdă temporară; vehicul (2). II. adj. rază ~ oare = segment de dreaptă care pornește dintr-un sistem de coordonate polare către un punct. (< fr. vecteur)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

vectoare adj. f. (rază ~), pl. vectoare

Intrare: vectoare
vectoare adjectiv feminin
adjectiv feminin (AF103)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vectoare
  • vectoarea
plural
  • vectoare
  • vectoarele
genitiv-dativ singular
  • vectoare
  • vectoarei
plural
  • vectoare
  • vectoarelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vectoare, vectoareadjectiv feminin

  • 1. Rază vectoare = segment de dreaptă orientat din originea unui sistem de coordonate polare spre un punct, și a cărui mărime este reprezentată prin distanța de la origine la acel punct. DLRLC DN
  • diferențiere Rază vectoare = segment de dreaptă care reprezintă distanța de la punctul de pornire al unei curbe până la punctul ei variabil. NODEX
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.