14 definiții pentru vanilină

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VANILÍNĂ s. f. Substanță organică foarte aromată care se extrage din fructul de vanilie (1) sau care se obține pe cale sintetică, folosită în alimentație și în parfumerie. – Din fr. vanilline.

vanili sf [At: NICA, L. VAM, 264 / Pl: (rar) ~ne / E: fr vanilline] Substanță organică foarte aromată care se extrage din fructul de vanilie (1) sau care se obține pe cale sintetică, folosită în alimentație și parfumerie.

vanili s.f. (chim.) Substanță organică foarte aromată, sub formă de cristale aciculare albe, care se extrage din fructele de vanilie sau care se obține pe cale sintetică, fiind folosită ca agent de aromatizare în industria alimentară și în parfumerie. • /<fr. vanilline.

VANILÍNĂ s. f. Substanță organică foarte aromată care se extrage din fructul de vanilie (1) sau care se obține pe cale sintetică, folosită în alimentație și în parfumerie. – Din fr. vaniline.

VANILÍNĂ s. f. Aldehidă foarte aromată care se găsește în fructul vaniliei sau se obține pe cale sintetică și se folosește ca aromă la prepararea a diferite dulciuri. În scurt timp va intra în funcțiune o instalație semiindustrială de fabricare a vanilinei. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2821.

VANILÍNĂ s.f. Substanță organică aromată care se extrage din fructul vaniliei și care se poate prepara și sintetic. [< fr. vanilline].

VANILÍNĂ s. f. substanță organică foarte aromată, din fructul vaniliei, care se poate prepara și sintetic, folosită în alimentație și parfumerie. (< fr. vanilline)

VANILÍNĂ f. Substanță cu miros plăcut, extrasă din fructele de vanilie sau preparată pe cale sintetică și folosită drept condiment în industria alimentară. [G.-D. vanilinei] /<fr. vanilline

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

vanili s. f., g.-d. art. vanilinei

vanili s. f., g.-d. art. vanilinei

vanilínă s. f., g.-d. art. vanilínei

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

VANILINĂ s.f. Substanță albă, sub formă de cristale, cu parfum specific, care apare la suprafața păstăilor fermentate și uscate de vanilie. Se produce și sintetic, ca înlocuitor pentru cea veritabilă, ambele produse fiind utilizate ca aromatizant.

Intrare: vanilină
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vanili
  • vanilina
plural
genitiv-dativ singular
  • vaniline
  • vanilinei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vanilisubstantiv feminin

  • 1. Substanță organică foarte aromată care se extrage din fructul de vanilie (1) sau care se obține pe cale sintetică, folosită în alimentație și în parfumerie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote În scurt timp va intra în funcțiune o instalație semiindustrială de fabricare a vanilinei. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2821. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.