9 definiții pentru turnichet

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TURNICHET, turnichete, s. n. 1. (Mar.) Rolă montată pe un ax vertical servind la schimbarea direcției unei parâme sau a unui lanț de ancoră. 2. Masă rotativă pe care se așază sticlele spre a fi umplute, 3. Bare în cruce instalate la intrarea în parcuri, stadioane etc., care se rotesc, permițând trecerea câte unei singure persoane. – Din fr. tourniquet.

turnichet sn [At: ABC MAR. / Pl: ~e / E: fr tourniquet] 1 (Mrn) Rolă montată pe un ax vertical servind la schimbarea direcției unei parâme sau a unui lanț de ancoră. 2 (Mrn) Mosor vertical de metal care împiedică lanțul ancorei să se frece de punte. 3 (Mrn) Punere pe apă a unei nave Si: lansare. 4 Masă rotativă pe care se așază sticlele spre a fi umplute și trecute apoi pe o platformă de ambalaj. 5 Bare în cruce, instalate la intrarea în parcuri, stadioane etc., care se rotesc, permițând trecerea câte unei singure persoane.

TURNICHET, turnichete, s. n. 1. (Mar.) Rola montată pe un ax vertical servind la schimbarea direcției unei parâme sau a unui lanț de ancoră. 2. Masă rotativă pe care se așază sticlele spre a fi umplute. 3. Bare în cruce instalate la intrarea în parcuri, stadioane etc., care se rotesc, permițând trecerea câte unei singure persoane. – Din fr. tourniquet.

TURNICHET s.n. 1. Mosor vertical de metal care împiedică lanțul ancorei să se frece de punte. 2. Masă rotativă pe care se așază, manual sau automat, sticlele spre a fi umplute cu lichide, în industria alimentară. 3. Bare în cruce care se rotesc, permițînd trecerea cîte unei singure persoane. 4. Lansare. [< fr. tourniquet].

TURNICHET s. n. 1. (mar.) rolă metalică fixată vertical în puncte, care împiedică frecarea lanțului ancorei sau al parâmelor. 2. masă rotativă pe care se așază sticlele spre a fi umplute cu lichide, în industria alimentară. 3. bare în cruce care se rotesc pe un ax vertical, permițând trecerea câte unei singure persoane. 4. lansare (2). 5. instrument în formă de garou, pentru comprimarea arterelor. (< fr. tourniquet)

TURNICHET ~e n. Bare în cruce, care se rotesc, instalate la intrarea în metrou, în stadioane etc., permițând trecerea câte unei singure persoane. /<fr. tourniquet

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!turnichet s. m., pl. turnicheți

Intrare: turnichet
turnichet substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • turnichet
  • turnichetul
  • turnichetu‑
plural
  • turnichete
  • turnichetele
genitiv-dativ singular
  • turnichet
  • turnichetului
plural
  • turnichete
  • turnichetelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

turnichet, turnichetesubstantiv neutru

  • 1. marină Rolă montată pe un ax vertical servind la schimbarea direcției unei parâme sau a unui lanț de ancoră. DEX '09 DN
  • 2. Masă rotativă pe care se așază sticlele spre a fi umplute. DEX '09 DN
  • 3. Bare în cruce instalate la intrarea în parcuri, stadioane etc., care se rotesc, permițând trecerea câte unei singure persoane. DEX '09 DEX '98 DN
  • 4. Lansare. DN
    sinonime: lansare
  • 5. Instrument în formă de garou, pentru comprimarea arterelor. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.