10 definiții pentru toluen


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TOLUÉN s. n. Hidrocarbură aromatică lichidă, incoloră, inflamabilă, din seria benzenului, extrasă din gazele de cocserie și din gudroanele cărbunilor de pământ și folosită la prepararea unor coloranți, a unor medicamente etc. [Pr.: -lu-en] – Din fr. toluène.

toluen sn [At: CADE / P: ~lu-en / E: fr toluène] (Chm) Hidrocarbură din seria benzenului, incoloră, insolubilă în apă, cu miros specific, care se găsește în gudroanele cărbunilor de pământ și în benzina extrasă din anumite feluri de țiței, care se întrebuințează ca materie primă în industria coloranților, a unor medicamente etc.

TOLUÉN s. n. Hidrocarbură aromatică lichidă, incoloră, inflamabilă, din seria benzenului, extrasă din gazele de cocserie și din gudroanele cărbunilor de pământ și întrebuințată la prepararea unor coloranți, a unor medicamente etc. [Pr.: -lu-en] – Din fr. toluène.

TOLUÉN s. n. Hidrocarbură lichidă, incoloră, inflamabilă, cu miros specific, extrasă din huilă și întrebuințată la prepararea unor coloranți, a unor medicamente și a trotilului.

TOLUÉN s.n. Hidrocarbură lichidă, incoloră, inflamabilă, care se extrage din gudronul de huilă; metilbenzen. [Pron. -lu-en. / < fr. toluène].

TOLUÉN s. n. Hidrocarbură aromatică lichidă, incoloră, inflamabilă, din gudroanele de huilă, folosit ca solvent, la fabricarea unor coloranți, medicamente, etc.; metilbenzen. [Sil. -lu-en] (din fr. toluène)

TOLUÉN n. Hidrocarbură aromatică extrasă din gudronul de huilă, având diferite întrebuințări (la obținerea coloranților, substanțelor explozive și a unor medicamente). [Sil. -lu-en] /<fr. toluene


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

Intrare: toluen
  • silabație: to-lu-en info
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • toluen
  • toluenul
  • toluenu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • toluen
  • toluenului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

toluen

  • 1. Hidrocarbură aromatică lichidă, incoloră, inflamabilă, din seria benzenului, extrasă din gazele de cocserie și din gudroanele cărbunilor de pământ și folosită la prepararea unor coloranți, a unor medicamente etc.
    surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: metilbenzen

etimologie: