9 definiții pentru termoelectricitate


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TERMOELECTRICITATE s. f. Parte a fizicii care studiază efectele apărute în conductoare sau în semiconductoare și care constau în interacțiuni între efectele termice și cele electrice. – Din fr. thermoélectricité.

termoelectricitate sf [At: BARASCH, M. III, 94/20 / S și: termo-electricitate / E: fr thérmoelectricité] 1 Energie electrică produsă prin transformarea directă a energiei termice. 2 Ramură a fizicii care studiază relațiile dintre fenomenele electrice și cele termice.

TERMOELECTRICITÁTE s. f. Parte a fizicii care studiază efectele apărute în conductoare sau în semiconductoare și care constau în interacțiuni între efectele termice și cele electrice. – Din fr. thermo-électricité.

TERMOELECTRICITÁTE s. f. Parte a fizicii care studiază relațiile dintre fenomenele electrice și cele termice.

TERMOELECTRICITÁTE s.f. Ramură a fizicii care studiază relațiile dintre fenomenele electrice și cele termice. [Pron. -mo-e-. / cf. fr. thermo-électricité].

TERMOELECTRICITÁTE s. f. 1. energie electrică produsă prin transformarea directă a energiei termice. 2. ramură a fizicii care studiază relațiile dintre fenomenele electrice și cele termice. (< fr. thermo-électricité)

TERMOELECTRICITÁTE f. Ramură a fizicii care studiază relațiile dintre fenomenele termice și cele electrice. [G.-D. termoelectricității; Sil. -mo-e-lec-tri-] /<fr. thermoélectricité


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

termoelectricitáte s. f., g.-d. art. termoelectricitắții

termoelectricitáte s. f. (sil. -mo-e-), g.-d. art. termoelectricității

Intrare: termoelectricitate
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • termoelectricitate
  • termoelectricitatea
plural
genitiv-dativ singular
  • termoelectricități
  • termoelectricității
plural
vocativ singular
plural

termoelectricitate

  • 1. Parte a fizicii care studiază efectele apărute în conductoare sau în semiconductoare și care constau în interacțiuni între efectele termice și cele electrice.
    surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Energie electrică produsă prin transformarea directă a energiei termice.
    surse: MDN '00

etimologie: