10 definiții pentru teodolit


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TEODOLÍT, teodolite, s. n. Instrument optic pentru măsurarea unghiurilor orizontale și verticale, alcătuit dintr-o lunetă mobilă, care se poate roti în fața unui cadran împărțit în grade, și folosit în lucrările geodezice și topografice. [Pr.: te-o-] – Din fr. théodolite.

TEODOLÍT, teodolite, s. n. Instrument optic pentru măsurarea unghiurilor orizontale și verticale, alcătuit dintr-o lunetă mobilă, care se poate roti în fața unui cadran împărțit în grade, și folosit în lucrările geodezice și topografice. [Pr.: te-o-] – Din fr. théodolite.

teodolit sn [At: CULIANU, C. 12 / P: te-o~ / Pl: ~e / E: fr théodolite] Instrument optic care se folosește pentru măsurarea unghiurilor orizontale și verticale în lucrările geodezice și topografice.

TEODOLÍT, teodolite, s. n. Instrument optic, alcătuit dintr-o lunetă mobilă care se poate roti în jurul unui ax, în fața unui cadran împărțit în grade, și care servește în topografie (la măsurarea unghiurilor) și în astronomie (la determinarea azimutului și a înălțimii aparente a unui astru). Ajunse asudat la postul de observație... se cocoță în dosul teodolitului, pe pipăite. REBREANU, P. S. 83.

TEODOLÍT s.n. Instrument optic goniometric de precizie pentru măsurarea unghiurilor verticale și orizontale, a distanțelor zenitale și a azimuturilor, folosit în geodezie și astronomie. [Pron. te-o-. / < fr. théodolite].

TEODOLÍT s. n. goniometru de precizie folosit în geodezie și astronomie pentru măsurarea unghiurilor verticale și orizontale, a distanțelor zenitale și a azimuturilor. (< fr. théodolite)

TEODOLÍT ~e n. Instrument optic goniometric de precizie folosit în geodezie și astronomie. [Sil. te-o-] /<fr. théodolite

teodolit n. instrument geodezic pentru măsurarea unghiurilor la un plan orizontal.

*teodolít n., pl. e (ar. al-idhâda, alidadă, maĭ vechĭ alydeday, apoĭ athelida, căruĭa i s’a pus art. engl. the și s’a făcut fr. théodolite). Mat. Un instrument geodezic de făcut planurĭ și de măsurat unghĭurile reduse la orizont și la distanțele zenitale (ceĭa ce odinioară se făcea cu astrolabu). V. ecŭatorial.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

teodolít (te-o-) s. n., pl. teodolíte

teodolít s. n. (sil. te-o-), pl. teodolíte

Intrare: teodolit
 • silabație: te-o- info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • teodolit
 • teodolitul
 • teodolitu‑
plural
 • teodolite
 • teodolitele
genitiv-dativ singular
 • teodolit
 • teodolitului
plural
 • teodolite
 • teodolitelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

teodolit

 • 1. Instrument optic pentru măsurarea unghiurilor orizontale și verticale, alcătuit dintr-o lunetă mobilă, care se poate roti în fața unui cadran împărțit în grade, și folosit în lucrările geodezice și topografice.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Ajunse asudat la postul de observație... se cocoță în dosul teodolitului, pe pipăite. REBREANU, P. S. 83.
   surse: DLRLC

etimologie: