8 definiții pentru subsidență

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SUBSIDÉNȚĂ, subsidențe, s. f. 1. Mișcare de coborâre a unei mase de aer în atmosferă, însoțită de încălzirea aerului. 2. (Geol.) Proces de coborâre treptată a scoarței terestre, care are loc în bazinele de sedimentare. – Din fr. subsidence.

SUBSIDÉNȚĂ, subsidențe, s. f. 1. Mișcare de coborâre a unei mase de aer în atmosferă, însoțită de încălzirea aerului. 2. (Geol.) Proces de coborâre treptată a scoarței terestre, care are loc în bazinele de sedimentare. – Din fr. subsidence.

subsidență sf [At: LTR2 / Pl: ? / E: fr subsidence cf lat subsidentia] (Glg) 1 Proces de coborâre treptată a scoarței terestre, care are loc în bazinele sedimentare pe măsura acumulării depozitelor. 2 (Met) Fenomen de coborâre a unei mase de aer, însoțit de încălzirea aerului.

SUBSIDÉNȚĂ, subsidențe, s. f. Mișcare de coborîre a unei mase de aer în atmosferă, însoțită de încălzirea aerului.

SUBSIDÉNȚĂ s.f. Mișcare de coborâre a unor mase de aer atmosferic, însoțită de încălzirea aerului. ♦ Coborâre repetată, discontinuă a fundului unei mări, unde se acumulează depozite sedimentare de grosime mare. [Cf. fr. subsidence, lat. subsidentia – sediment].

SUBSIDÉNȚĂ s. f. 1. (met.) mișcare de coborâre a unor mase de aer atmosferic, însoțită de încălzirea acestora. 2. scufundare lentă și progresivă a fundului unui bazin sau a unei depresiuni, odată cu sedimentarea acestora. ◊ proces de coborâre lentă a suprafeței solului ca urmare a pierderii unor componente ale acestuia. (< fr. subsidence, lat. subsidentia)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

subsidență s. f., g.-d. art. subsidenței; pl. subsidențe

subsidénță s. f., g.-d. art. subsidénței; pl. subsidénțe

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

subsidență, (engl.= subsidence) afundare treptată și de lungă durată, continuă sau intermitentă, a fundului unui baz. de sedimentareprin s. se creaza un spatiu disponibil care permite acumularea unei stive groase de sedimente..

Intrare: subsidență
subsidență substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • subsidență
  • subsidența
plural
  • subsidențe
  • subsidențele
genitiv-dativ singular
  • subsidențe
  • subsidenței
plural
  • subsidențe
  • subsidențelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

subsidență, subsidențesubstantiv feminin

  • 1. Mișcare de coborâre a unei mase de aer în atmosferă, însoțită de încălzirea aerului. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. geologie Proces de coborâre treptată a scoarței terestre, care are loc în bazinele de sedimentare. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.