2 intrări

13 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

steregie sf [At: DOSOFTEI, V. S. noiembrie 110r/33 / V: ~eghie, ~giu sm, ~eresie, șterăg~, șter~ / A și: ~regie / Pl: ~ii / E: nct] 1 Tirighie. 2 (Îrg) Țurțur de funingine format pe coșul prin care iese fumul. 3 (Pex) Apă de ploaie neagră care curge din streașină. 4 (Olt; îf strighie) Instrument cu care se curăță butoaiele în care s-a ținut vin. 5 (Reg; îf stirigie) Rugină la grâu. 6 (Bot; Mol) Numele unei plante nedefinite mai îndeaproape.

STEREGÍE s. f. (Înv.) Țurțur de funingine care rămâne pe coș; p. ext. funingine. – Lat. *stiliginea (< sti[ria] + [fu]liginea).

sterégie, -gíe, V. tirighie.

șteregie sf vz steregie

tirighie sf [At: DOSOFTEI,PS. 213/14 / V: (reg) steregie, sterevie, stervie, stirevie, st~, stirigie, stregie, str~, târbie, târghie, tereghie, terghie, ~reghie, ~regie, ~ichie, ~igie, treghie / E: ngr τρυγία] 1 (Pop) Substanță sticloasă, cu gust acru, care se depune pe pereții butoaielor cu vin, întrebuințată uneori la țară pentru vopsit sau pentru acrit mâncărurile Si: tartru (1). 2 (Reg) Pojghiță formată la suprafața ceaiului când se răcește. 3 (Reg; îf sterevie) Funingine. 4 (Reg) Apă murdară care se scurge din streașină. 5 (Bot; reg; îf tirichie) Îngerea (Selinum carvifolia).

STERESÍE s. f. Țurțur de funingine format pe coșul prin care iese fumul; p. ext. funingine.

tirighíe saŭ st- și (Vl.) tîrghíe f. (ngr. și vgr. trygia, drojdie de vin, d. bg. trýgos, strugure cules, ngr. „culesu viilor”; bg. trigia). Tartru (depus pe doagele butoaĭelor orĭ pe clondire). Funingine lucitoare ca smoala. Coaja care se formează pe suprafața ceaĭuluĭ cînd se răcește (V. mîzgă). Negreală care se scurge din streșini. – Și steregíe, treghíe. În Maram. stregíe, la Dos. sterevíe, stervíe și stirevíe. La Vicĭu sterégie și stirégie, negreală din streșinĭ. Forma tirighíe în rev. I. Crg. 1911, 159 (Olt.) și Univ. 1922, 14 Apr. 4, 8, ĭar tîrghíe în Univ. 5 Sep. 1938, 4, 3.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

STEREGÍE s. v. funingine.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

steregíe, steregíi, s.f. 1. (înv. și reg.) țurțur de funingine format pe coșul prin care iese fumul; apă de ploaie neagră care curge din streașină. 2. (reg.; în forma: strighie) instrument cu care se curăță butoaiele în care s-a ținut vin. 3. (reg.; în forma: stirigie) rugină la grâu. 4. (reg.) nume de plantă.

Intrare: steregie
substantiv feminin (F134)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • steregie
  • steregia
plural
  • steregii
  • steregiile
genitiv-dativ singular
  • steregii
  • steregiei
plural
  • steregii
  • steregiilor
vocativ singular
plural
stereghie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
steregiu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
steresie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: șteregie
șteregie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.