9 definiții pentru social-democrație

school Articole pe această temă:


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SOCIÁL-DEMOCRAȚÍE s. f. Grupare de curente politice de orientare centru-stânga, cu caracter parlamentar și reformist. [Pr.: -ci-al] – Din germ. Sozial-demokratie, fr. social-démocratie.

social-democrație sf [At: DM / P: ~ci-al / Pl: ~ii / E: ger Sozialdemokratie, fr social-démocratie] Grupare de curente politice de orientare centru-stânga, cu caracter parlamentar și reformist.

SOCIÁL-DEMOCRAȚÍE s. f. Curent politic de stânga care acceptă structura democratică a statului și care postulează reforma ca singura cale a schimbărilor sociale. [Pr.: -ci-al] – Din germ. Sozialdemokratie, fr. social-démocratie.

SOCIAL-DEMOCRAȚÍE s. f. Curent politic în mișcarea muncitorească internațională, care preconizează realizarea socialismului pe calea reformelor, negînd necesitatea luptei revoluționare și a dictaturii proletariatului.

SOCIAL-DEMOCRAȚÍE s.f. Curent politic de orientare marxistă pe baza căruia s-au format partidele socialiste. [Gen. -iei. / cf. fr. social-démocratie, germ. Sozial-Demokratie].

SOCIAL-DEMOCRAȚÍE s. f. curent ideologic și politic de orientare marxistă de la sfârșitul sec. XIX, care susținea interesele muncitorimii, pe baza căruia s-au format partidele socialiste. (< fr. social-démocratie)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

sociál-democrațíe (-ci-al, -mo-cra-) s. f., art. sociál-democrațía, g.-d. sociál-democrațíi, art. sociál-democrațíei

sociál-democrațíe s. f. (sil. -ci-al-, -cra-), art. sociál-democrațía, g.-d. sociál-democrațíi, art. sociál-democrațíei


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SOCIAL-DEMOCRAȚÍE s. f. Mi;care politică apărută în anii ’80 ai sec. 19 din Germania, pe baza căreia au fost organizate partidele socialiste, unite, în 1899, în Internaționala a II-a. Inițial, s.-d. se baza pe marxism și susținea că trecerea la o societate socială se poate realiza mai degrabă pe calea reformelor decât prin revoluție violentă. În sec. 20, a avut loc o distanțare de marxism; după 1945 guverne social-democrate preiau puterea în Suedia, Marea Britanie și Germania (R.F.G.). După 1989 ajung la putere în Europa Centrală și de SE. În prezent, s.-d. nu mai consideră că există un conflict între economia de piață capitalistă și ideea de societate socialistă.

Intrare: social-democrație
  • silabație: so-ci-al-de-mo-cra- info
substantiv feminin (F134)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • social-democrație
  • social-democrația
plural
genitiv-dativ singular
  • social-democrații
  • social-democrației
plural
vocativ singular
plural

social-democrație

  • 1. Grupare de curente politice de orientare centru-stânga, cu caracter parlamentar și reformist.
    surse: DEX '09 DLRLC DN

etimologie: