11 definiții pentru silicon

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SILICÓN, siliconi, s. m. Compus macromolecular cu structură analoagă corpurilor organice, în stare fluidă sau sub formă de rășini, alcătuit din lanțuri sau cicluri de atomi de siliciu care alternează regulat cu atomi de oxigen. – Din fr. silicone.

SILICÓN, siliconi, s. m. Compus macromolecular cu structură analoagă corpurilor organice, în stare fluidă sau sub formă de rășini, alcătuit din lanțuri sau cicluri de atomi de siliciu care alternează regulat cu atomi de oxigen. – Din fr. silicone.

silicon sm [At: LTR2 / Pl: ~i / E: fr silicone] Compus macromolecular din lanțuri sau cicluri de atomi de siliciu care alternează regulat cu atomi de oxigen și care are radicali organici legați la atomii de siliciu.

SILICÓN s.m. Nume generic pentru o substanță analogă corpurilor organice, în care siliciul înlocuiește carbonul. [< fr. silicone].

SILICÓN s. m. substanță analoagă corpurilor organice, în care siliciul înlocuiește carbonul. (< fr. silicone)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

silicon1 (substanță) s. m., pl. siliconi

silicon2 (proteză) s. n., pl. silicoane

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SILICÓN (< fr. {i}) s. m. Compus macromolecular constituit din lanțuri sau cicluri de atomi de siliciu care alternează regulat cu atomi de oxigen și având radicali organici legați la atomii de siliciu. Se caracterizează prin rezistență la apă și la oxidare și printr-o mare stabilitate la temperaturi înalte. Poate fi fluid (ex. uleiuri) sau solid (ex. rășini sau cauciucuri). S. fluid este utilizat pe cale orală ca pansament digestiv în gastrită, duodenită, colită. Intră în compoziția unor proteze, ex. pentru înlocuirea unui sân amputat sau pentru mărirea sânilor (implant mamar) sau pentru înlocuirea unei articulații sau a unui tendon (proteză articulară).

SILICON VALLEY (VALEA SILICIULUI), reg. în California central-vestică, între San José și Palo Alto, cunoscută, după 1980, pentru corporațiile industriale de înaltă tehnologie în electronică și computere.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

silicoane s. f. pl. 1. sâni de femeie de dimensiuni mari; sâni frumoși. 2. sâni de femeie cu implant de silicon.

Intrare: silicon
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • silicon
  • siliconul
  • siliconu‑
plural
  • siliconi
  • siliconii
genitiv-dativ singular
  • silicon
  • siliconului
plural
  • siliconi
  • siliconilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

silicon, siliconisubstantiv masculin

  • 1. Compus macromolecular cu structură analoagă corpurilor organice, în stare fluidă sau sub formă de rășini, alcătuit din lanțuri sau cicluri de atomi de siliciu care alternează regulat cu atomi de oxigen. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.