17 definiții pentru ser serum


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SER, seruri, s. n. Partea lichidă a sângelui. ♦ Lichid extras din sânge sau preparat pe cale artificială care conține un anumit anticorp sau o secreție glandulară și este folosit în scopuri terapeutice. Ser sangvin = plasmă sangvină din care s-a extras fibrinogenul. Ser imun = ser sangvin provenit de la un animal vaccinat care, introdus în organism, conferă o imunitate pasivă. Ser fiziologic = soluție salină foarte diluată, apropiată de compoziția serului sangvin, folosită pentru a înlocui pierderile mari de lichide sau de sânge în diferite boli, pentru dizolvarea unor antibiotice etc. – Din fr. serum, lat. serum.

ser sn [At: ANTONESCU, D. / V: (rar) ~um / Pl: ~uri / E: fr sérum, lat serum] 1 (Șîs ~ sangvin) Partea lichidă a sângelui. 2 (Spc) Plasmă sangvină din care s-a extras fibrinogenul Si: (înv) zer. 3 (Adesea urmat de determinări care arată felul sau boala pentru combaterea căreia este administrat) Lichid extras din sânge sau preparat pe cale artificială care conține un anumit anticorp sau o secreție glandulară și care este folosit în scopuri terapeutice sau preventive. 4 (Îs) ~ specific Antiser. 5 (Îs) ~ fiziologic Soluție salină foarte diluată, apropiată de compoziția serului sangvin, folosită pentru a înlocui pierderile mari de lichide sau de sânge în diferite boli, pentru dizolvarea unor antibiotice etc.

SER, seruri, s. n. Partea lichidă a sângelui. ♦ Lichid extras din sânge sau preparat pe cale artificială care conține un anumit anticorp sau o secreție glandulară și este folosit în scopuri terapeutice. ◊ Ser sangvin = plasmă sangvină din care s-a extras fibrinogenul. Ser imun = ser sangvin provenit de la un animal vaccinat care, introdus în organism, conferă o imunitate pasivă. Ser fiziologic = soluție salină foarte diluată, apropiată de compoziția serului sangvin, folosită pentru a înlocui pierderile mari de lichide sau de sânge în diferite boli, pentru dizolvarea unor antibiotice etc. – Din fr. sérum, lat. serum.

SER, seruri, s. n. Partea lichidă a sîngelui. ♦ Lichid extras din sînge sau preparat pe cale artificială, folosit în scopuri terapeutice. S-au preparat vaccinuri pentru prevenirea bolilor și seruri pentru a le vindeca. MARINESCU, P. A. 74. ◊ Ser fiziologic v. fiziologic.

SER s.n. Partea lichidă a sângelui. ♦ Lichid extras din sângele unui animal vaccinat sau preparat pe cale artificială, folosit pentru vindecarea unor boli. [< fr. sérum, cf. lat. serum].

SER s. n. partea lichidă a sângelui. ◊ lichid din sânge sau preparat artificial, care conține un anumit anticorp sau o secreție glandulară, în scop terapeutic. (< fr. sérum, lat. serum)

SER ~uri n. 1) Component lichid al sângelui. 2) Lichid preparat din sânge sau pe cale artificială și utilizat în scopuri terapeutice. ◊ ~ imun ser care conține anticorpi meniți să neutralizeze agenții patogeni, folosit pentru prevenirea unor boli infecțioase. ~ artificial (sau fiziologic) soluție salină diluată, asemănătoare cu plasma sangvină, folosită pentru dizolvarea unor medicamente sau pentru înlocuirea pierderilor mari de lichide sau de sânge. /<fr. sérum, lat. serum

2) ser, -ă adj. (rus. sĭeryĭ, cenușiŭ). Cenușiŭ, vorbind de postav: pantalonĭ soldățeștĭ serĭ. V. sur.

1) *ser n., pl. urĭ (lat. sĕrum, zer. V. zer). Un lichid apos care se separă din sîngele închegat. Medicament făcut din acest lichid luat din sîngele a diferite animale și întrebuințat la făcut injecțiunĭ contra difteriiĭ, tetanosuluĭ și altor boale.

ser(um) n. 1. partea lichidă a sângelui după ce s’a separat chiagul; 2. partea lichidă a laptelui după ce s’a separat cașul [V. zer]; 3. Med. lichid extras din sângele unui animal vaccinat pentru vindecarea unor boale: ser antidifteric.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

ser s. n., (feluri) pl. séruri


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

SER s. 1. (BIOL.) (înv.) zer. 2. (FARM.) ser specific = antiser.

SER s. 1. (BIOL.) (înv.) zer. 2. (FARM.) ser specific = antiser.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

ser (-ruri), s. n. – Partea lichidă a sîngelui. – Var. serum. Lat. serum (sec. XIX). – Der. seros, adj., din fr. séreux; serozitate, s. f., din fr. sérosité.

Intrare: ser
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ser
 • serul
 • seru‑
plural
 • seruri
 • serurile
genitiv-dativ singular
 • ser
 • serului
plural
 • seruri
 • serurilor
vocativ singular
plural
serum
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

ser serum

 • 1. Partea lichidă a sângelui.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.1. Lichid extras din sânge sau preparat pe cale artificială care conține un anumit anticorp sau o secreție glandulară și este folosit în scopuri terapeutice.
   surse: DEX '09 DLRLC DN un exemplu
   exemple
   • S-au preparat vaccinuri pentru prevenirea bolilor și seruri pentru a le vindeca. MARINESCU, P. A. 74.
    surse: DLRLC
   • 1.1.1. Ser sangvin = plasmă sangvină din care s-a extras fibrinogenul.
    surse: DEX '09
   • 1.1.2. Ser imun = ser sangvin provenit de la un animal vaccinat care, introdus în organism, conferă o imunitate pasivă.
    surse: DEX '09
   • 1.1.3. Ser fiziologic = soluție salină foarte diluată, apropiată de compoziția serului sangvin, folosită pentru a înlocui pierderile mari de lichide sau de sânge în diferite boli, pentru dizolvarea unor antibiotice etc.
    surse: DEX '09 DLRLC

etimologie: