12 definiții pentru seguidilla seghidilă


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SEGUIDILLA, seguidilla, s. f. Dans popular spaniol, cu mișcare vioaie, care se dansează cu acompaniament de chitară sau de castaniete, uneori însoțit de cântec; melodie după care se execută acest dans. [Pr.: seghidilia] – Cuv. sp.

seguidilla sf [At: IVELA, D. M. / P: seghidila / V: (rar) seghidi / E: sp seguidilla] 1 Dans popular spaniol (andaluz), cu ritm ternar și mișcare vioaie, care se dansează cu acompaniament de chitară sau de castaniete. 2 Melodie după care se execută seguidilla (1).

SEGUIDILLA s. f. Dans popular spaniol, cu mișcare vioaie, care se dansează cu acompaniament de chitară sau de castaniete, uneori însoțit de cântec; melodie după care se execută acest dans. [Pr.: seghidília] – Cuv. sp.

SEGUIDILLA s.f. Vechi dans popular spaniol cu mișcare vie și ritm variat; melodia acestui dans, executată cu acompaniament de castaniete sau de chitară. [Pron. -ghi-di-lia. / < sp. seguidilla, cf. fr. séguedille].

SEGUIDILLA [-GHI-DÍ-LIA] s. f. dans popular spaniol cu caracter vioi și ritm variat, cu acompaniament de castaniete sau de chitară; melodia corespunzătoare. (< sp. seguidilla)

seguidilla s. f. 1975 Dans popular spaniol cu ritm rapid și marcat la 3/4 v. jota [pron. seghidília] (din sp. seguidilla; cf. fr. séguedille; T. Șandru-Olteanu în SCL 5/78 p. 610, El. Toma în ER 472, 474475; D. Muz.; DEX, DN3)

*seghidílă f., pl. e (sp. seguidilla, pron. seghidilia). O melodie și un dans spaniol.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

!seguidílla (hisp.) [pron. seghidílĭa] (-gui-, -lla) s. f., g.-d. art. seguidíllei; pl. seguidílla

seguidílla s. f. [pron. se-ghi-di-lla]


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

seguidilla (cuv. sp. [sehidiλa]), dans* popular spaniol în trei timpi (I, 2), cu caracter vioi și mișcare foarte repede, plin de neprevăzut ca invenție coregrafică. Se dansează în sunetele castanietelor*. (Prelucrare celebră, S. din opera Carmen de Bizet).


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SEGUIDILLA [seghidíλa] (cuv. sp.) s. f. Dans popular spaniol (andaluz), cu ritm ternar și mișcare vioaie, care se dansează cu acompaniament de chitară sau de castaniete, uneori însoțit de cântec; melodia după care se execută dansul.

Intrare: seguidilla
seguidilla substantiv feminin
 • silabație: se-gui-di-lla info
 • pronunție: se-ghi-di-lĭa
substantiv feminin (F163)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • seguidilla
 • seguidilla
plural
 • seguidilla
genitiv-dativ singular
 • seguidilla
 • seguidillei
plural
 • seguidilla
vocativ singular
plural
seghidilă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.

seguidilla seghidilă

 • 1. Dans popular spaniol, cu mișcare vioaie, care se dansează cu acompaniament de chitară sau de castaniete, uneori însoțit de cântec; melodie după care se execută acest dans.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN

etimologie: