11 definiții pentru screper scraper


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SCRÉPER, screpere, s. n. Mașină folosită la lucrări rutiere pentru săparea, transportarea și descărcarea pământului, la construcțiile de canale etc. – Din engl. scaper, rus. screper.

screper sn [At: NOM. MIN. 301 / V: ~rap~ / Pl: ~e / E: eg scraper, rs скрепер] 1 Mașină folosită pentru săparea, transportarea și descărcarea pământului săpat la lucrările de drumuri, la construcțiile de canale etc. 2 (Min) Dispozitiv de transport alcătuit dintr-o cutie de oțel fără fund, cu o lamă cu gheare în partea inferioară, care este trasă printr-un cablu peste grămada de materiale de transportat.

SCRÉPER, screpere, s. n. Mașină folosită la lucrări rutiere pentru săparea, transportarea și descărcarea pământului, la construcțiile de canale etc. – Din engl. scraper, rus. screper.

SCRÉPER, screpere, s. n. 1. Mașină cu tracțiune mecanică sau animală, folosită în construcții, la lucrări rutiere etc. pentru a săpa, a transporta și a nivela pămîntul. 2. Dispozitiv pentru transportarea materialului în mine, format dintr-un vas de oțel pus în mișcare de un cablu fără sfîrșit.

SCRÉPER s.n. 1. Mașină rutieră remorcată de un tractor pe șenile, folosită pentru săpat și transportat pământul. 2. (Mine) Dispozitiv de transport, alcătuit dintr-o cutie de oțel fără fund cu o lamă cu gheare la partea inferioară, trasă printr-un cablu fără sfârșit peste o grămadă de material. [Cf. rus. skreper, engl. scraper].

SCRÉPER s. n. 1. utilaj rutier pentru săpat, transportat și nivelat pământul. 2. (mine) dispozitiv de transport dintr-o cutie de oțel fără fund, cu o lamă cu gheare la partea inferioară, care este trasă printr-un cablu fără sfârșit peste o grămadă de material. (< engl., fr. scraper, rus. skreper)

SCRÉPER ~e n. Mașină rutieră pentru săpat, transportat și nivelat pământul. /<engl. scraper, rus. skreper


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

scréper s. n., pl. scrépere

scréper s. n., pl. scrépere


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SCRÉPER (< engl.) s. m. (DRUM.) Mașină cu o cupă având capacitatea de c. 25 m3, folosită la săparea pământului, la transportul și descărcarea pământului săpat, la lucrările de drumuri, la construcțiile de canale etc.

Intrare: screper
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • screper
  • screperul
  • screperu‑
plural
  • screpere
  • screperele
genitiv-dativ singular
  • screper
  • screperului
plural
  • screpere
  • screperelor
vocativ singular
plural
scraper
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)