Definiția cu ID-ul 1231765:

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

scopt, ~oaptă [At: CREANGĂ, GL. / Pl: ~pți, ~o'apte / E: scoace] 1 a (Reg) Fermentat2. 2 a (Reg; d. lapte) Acrit2 (3). 3 a (Pop; d. lapte acru) Care este (smântânit și) încălzit la foc mic pentru a se alege brânza. 4 a (D. brânza de vaci) Închegat (prin încălzirea laptelui acru sau prin amestecarea lui cu lapte dulce). 5 a (Reg; îs) Brânză ~oaptă Brânză care se prepară primăvara din prima mulsătură. 6 sn (Mol; Ban) Brânză de vaci (neseparată de zer). 7 a (Mol; d. preparate culinare) Copt sau fiert mai mult decât trebuie. 8 a (Mol; d. pielea de tăbăcărie) Ținut prea mult la tăbăcit. 9 a (Reg; d. fân, cereale etc.) Foarte uscat.