9 definiții pentru scochină scochilă scohină


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

scochină sf [At: BARONZI, L. 119 / V: scochin, ~ilă, scohi~ / A și: scochi / Pl: ~ni / E: nct cf scoc] (Reg) 1 Cale adâncă și îngustă rezultată în urma acțiunii de eroziune a apelor de munte sau a ploilor. 2 Albie naturală de scurgere a apelor de ploaie. 3 Urmă lăsată de șiroaiele de apă ce vin de la munte, în urma ploilor. 4 (Îf scochilă) Loc îngust printre rădăcinile arborilor care cresc pe malul apelor, unde se adăpostesc peștii (mai ales păstrăvii). 5 (Pex; îf scochină) Unealtă de pescuit alcătuită dintr-un coș de nuiele care se așază pe fundul apelor curgătoare. 6 Scorbură (1). 7 (Pex) Ascunzătoare (5). 8 (Reg) Peșteră (1). 9 (Reg) Scobitură (6). 10 (Spc) Copcă2 (1).

SCÓCHINĂ, scochini, s. f. Vale strîmtă și adîncă, săpată de șiroaiele de apă care vin de la munte. ♦ Groapă, gaură, scorbură.

SCÓCHINĂ, scochini, s. f. (Reg.) Vale strâmtă și adâncă, săpată de șuvoaiele de apă care vin de la munte. ♦ Gaură, groapă, scorbură.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

SCÓCHINĂ s. v. adâncitură, cavitate, gaură, scobitură.

scochină s. v. ADÎNCITURĂ. CAVITATE. GAURĂ. SCOBITURĂ.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

scóchină, scóchini, s.f. (reg.) 1. cale adâncă și îngustă (datorată eroziunii apelor de munte); albie naturală, de scurgere a apelor de ploaie. 2. urmă lăsată de șuvoaiele de apă ce vin de la munte, în urma ploilor. 3. (în forma: scochilă) loc îngust printre rădăcinile arborilor care cresc pe malul apelor, unde se adăpostesc peștii (mai ales păstrăvii). 4. (în forma: scochină) unealtă de pescuit de forma unui coș de nuiele. 5. scorbură; loc ascuns. 6. peșteră. 7. gaură, scobitură, cavitate; copcă în gheață.

Intrare: scochină
scochină substantiv feminin
substantiv feminin (F43)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • scochină
  • scochina
plural
  • scochini
  • scochinile
genitiv-dativ singular
  • scochini
  • scochinii
plural
  • scochini
  • scochinilor
vocativ singular
plural
scochilă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
scohină
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.