Definiția cu ID-ul 1231252:

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

scoace [At: MANOLACHE DRĂGHICI, ap. TDRG / Pzi: scoc / Par: scopt / E: ml excoquere] 1 vt (Pop; c. i. lapte acru) A încălzi sau a fierbe pentru a închega și a transforma în brânză. 2 vt (Pop; pex; c. i. smântână) A încălzi sau a fierbe ca să se aleagă untul. 3 vt (C. i. vasele cu lapte acru) A încălzi ori a fierbe pentru a închega și a trnsforma în brânză laptele conținut de vase. 4 vr (Trs; d. unele alimente, mai ales despre brânzeturi) A se altera (din cauza căldurii) Si: a fermenta (1). 5-6 vtr (Reg) A (se) fierbe sau a (se) coace un timp mai îndelungat sau mai mult decât trebuie. 7-8 vtr (Reg) A scădea prin fierbere mai mult decât trebuie. 9-10 vtr (Mol) A (se) încălzi prea tare, a (se) înfierbânta. 11-12 vtr (Mol; pex) A (se) usca prea mult și a crăpa de căldură. 13 vr (Înv; d. fân, paie, făină) A se încinge.