13 definiții pentru râșcov


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RẤȘCOV, râșcovi, s. m. Ciupercă comestibilă cu pălăria de culoare portocalie-cărămizie și cu picior galben-portocaliu, care crește prin pădurile de fag și de brad și care secretă un latex (Lactarius deliciosus).Cf. ucr. ryžok, ryžka.

RẤȘCOV, râșcovi, s. m. Ciupercă comestibilă cu pălăria de culoare portocalie-cărămizie și cu picior galben-portocaliu, care crește prin pădurile de fag și de brad și care secretă un latex (Lactarius deliciosus).Cf. ucr. ryžok, ryžka.

RÂȘCOV ~i m. Ciupercă comestibilă cu piciorul galben-roșcat și cu pălăria portocalie-cărămizie, care crește prin pădurile de fag și de brad. /cf. ucr. ryžok, ryžka

râșcov m. Mold. și Tr. ciupercă comestibilă de coloare roșie-cărămizie (Agaricus deliciosus). [Cf. rus. RYJIKŬ, roșiatic].

rấșcov, râșcovi, (râșcă), s.m. – (reg.) Specie comestibilă de ciuperci (Lactarius volemus; Lactarius rufus): „Ciobanii, și în gospodăriile de pe munții din Borșa și Moisei, condimentează ciorbele și tocănițele în loc de piper, cu râșcovi, bureți iuți” (Beres, Marta, 2002: 357). – Din sl. ryždǐ „roșcat”, cf. ucr. ryžok (Candrea, cf. DER; MDA); poate din rus. ryžik, ryžiček „ciupercă” < ryžiǐ „roșcat” (Scriban).

RÎ́ȘCOV, rîșcovi, s. m. Ciupercă comestibilă, care crește prin pădurile de fag și de brad (Lactarius deliciosus, Agaricus deliciosus sau canthorellus). Plecai în pădure după ciuperci... Peste puțin, mă întorsei cu desagii plini de hribi, de rîșcovi. HOGAȘ, M. N. 171. Rîșcovii se fac pe unde sînt păduri de brad. ȘEZ. VIII 6.

rî́școv m. (poate d. rus. rýžik, ryžičék, un fel de cĭupercă, d. rýžiĭ, roșcat). Mold. Trans. A cĭupercă comestibilă foarte mare roșiatică și cărămizie care crește pin făget și brădet (lactarius deliciosus saŭ agáricus deliciosus). – În Prah. pînea păduriĭ. V. hrib, opintic, și zbîrcĭeg.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

rấșcov s. m., pl. rấșcovi

râșcov s. m., pl. râșcovi


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

RÂȘCOV s. (BOT.) (Lactarius deliciosus sau volemus) v. vinețică-cu-lapte.

RÎȘCOV s. (BOT.) 1. (Lactarius deliciosus) (reg.) lăptucă, opintici (pl.), rîșcovan, rîșcoviță, burete-dulce, păstrăv-de-pădure, pita-lui-Dumnezeu, pîinea-pădurii. 2. (Lactarius volemus) vinețică-cu-lapte, (reg.) rîșcoviță, burete-dulce, (Mold.) rîșcovel.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

rîșcóv (rấșcovi), s. m. – Ciupercă comestibilă (Agaricus deliciosus, Lactarius volemus). Var. rîșcovel, roșcov(an). Sl. ryždĭ „roșcat” (Miklosich, Slaw. Elem., 43; Cihac, II, 314), dar lipsește etimonul apropiat; cf. rut. rýžok (Candrea), rus. ryžik (Tiktin). – Der. roșcovan, adj. (bălai, cu ten roșcat), contaminare dintre rîșcov și roșu.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

rấșcov, -i, (râșcă), s.m. – Specie comestibilă de ciuperci (Lactarius volemus; Lactarius rufus): „Ciobanii și în gospodăriile de pe munții din Borșa și Moisei, se condimentează ciorbele și tocănițele în loc de piper, cu râșcovi, bureți iuți” (Beres, Marta 2002: 357). – Sl. ryždǐ „roșcat”, cf. ucr. ryžok (Candrea cf. DER).


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RẤȘCOV (cf. ucr. ryžok, ryžka) s. m. Ciupercă comestibilă, de culoare portocalie-cărămizie și cu picior galben-portocaliu (Lactarius deliciosus). Pălăria, măsurând 5-15 cm în diametru, este convexă la ciupercile tinere, căpătând apoi formă de pâlnie. Secretă latex roșu-portocaliu cu gust dulce; crește în pădurile de brad și de fag și în pajiști.

Intrare: râșcov
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • râșcov
  • râșcovul
  • râșcovu‑
plural
  • râșcovi
  • râșcovii
genitiv-dativ singular
  • râșcov
  • râșcovului
plural
  • râșcovi
  • râșcovilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)