11 definiții pentru propagandă

PROPAGÁNDĂ, propagande, s. f. Acțiune desfășurată sistematic în vederea răspândirii unei doctrine politice, religioase etc., a unor teorii, opinii, pentru a le face cunoscute și acceptate, pentru a câștiga adepți. – Din fr. propagande.

PROPAGÁNDĂ, propagande, s. f. Acțiune de răspândire a unor idei care prezintă și susțin o teorie, o concepție, un partid politic etc., cu scopul de a convinge și de a câștiga adepți. – Din fr. propagande.

PROPAGÁNDĂ, propagande, s. f. Răspîndire a unor idei care prezintă și susțin o teorie, o concepție, un partid politic, cu scopul de a convinge și a cîștiga adepți. Bălcescu le spuse că ar fi bine să se pregătească și o bună propagandă printre clăcași. CAMIL PETRESCU, I 331. Aceste nemulțumiri purcedeau, parte din propagandele partidelor, parte din răul trai al ostașilor. BOLINTINEANU, O. 426.

propagándă s. f., g.-d. art. propagándei; pl. propagánde

propagándă s. f., g.-d. art. propagándei; pl. propagánde

PROPAGÁNDĂ s.f. Răspândire a unor idei care prezintă și susțin o teorie, o concepție, un partid politic cu scopul de a convinge și de a câștiga adepți. [Cf. fr. propagande, rus. propaganda, lat. propaganda].

PROPAGÁNDĂ s. f. activitate de răspândire a unor idei care prezintă și susțin o teorie, o concepție, un partid politic. (< fr. propagande)

PROPAGÁNDĂ ~e f. Răspândire în mase a unor idei, concepții sau cunoștințe (cu un anumit scop politic). [G.-D. propagandei] /<fr. propagande

propagandă f. 1. tot ce se face spre a răspândi o opiniune, o doctrină oarecare; 2. Colegiu de propaganda fide, congregațiune fundată la Roma în 1662 de Gregoriu XV pentru răspândirea credinței catolice.

*propagándă f., pl. e (d. lat. de propaganda fide, „pentru propagarea credințeĭ”, titlu dat uneĭ congregațiunĭ stabilite la Roma [1597 și 1622] p. propagarea credințeĭ catolice). Activitate dezvoltată p. a răspîndi o ideiĭe: a face propagandă catolică, a face propagandă pentru un candidat (saŭ contra luĭ) la alegerĭ. V. proselitizm.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

PROPAGANDĂ AVIATICĂ ansamblu de acțiuni menite să crească popularitatea activității aeronautice în rândul maselor.

Intrare: propagandă
propagandă substantiv feminin
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular propagandă propaganda
plural propagande propagandele
genitiv-dativ singular propagande propagandei
plural propagande propagandelor
vocativ singular
plural