13 definiții pentru profesional


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROFESIONÁL, -Ă, profesionali, -e, adj. Care ține de o profesie, privitor la o profesie; care este legat de o profesie. ◊ Secret profesional = informație pe care o deține cineva grație profesiei sale și pe care nu are dreptul să o divulge nimănui. învățământ profesional = învățământ pentru pregătirea și specializarea muncitorilor calificați dintre absolvenții școlii generale. Boală profesională = boală specifică unei profesii sau provocată de o anumită profesie. ♦ (Adverbial) Cu obișnuința unui profesionist. [Pr.: -si-o-] – Din fr. professionnel.

profesional, ~ă [At: ASACHI, R. 61/14 / P: ~si-o~ / Pl: ~i, ~e / E: fr professionel] 1 a Referitor la o profesiune. 2 a (Îs) Boală ~ Boală determinată de acțiunea unor factori chimici, fizici sau biologici nocivi ori de suprasolicitarea unor aparate, sisteme etc., care intervin în exercitarea anumitor profesiuni. 3 a (Îs) Secret ~ Informație pe care o deține cineva datorită profesiunii sale și pe care nu are dreptul să o divulge. 4-5 sf, a (Șîs școală ~ă) (Instituție de învățământ) care pregătește muncitori calificați. 6 a (Îs) Învățământ ~ Învățământ pentru pregătirea și pentru specializarea muncitorilor calificați. 6 av Cu obișnuința unui profesionist.

PROFESIONÁL, -Ă, profesionali, -e, adj. Care ține de o profesiune, privitor la o profesiune; care este legat de o profesiune. ◊ Secret profesional = informație pe care o deține cineva grație profesiunii sale și pe care nu are dreptul să o divulge nimănui. Învățământ profesional = învățământ pentru pregătirea și pentru specializarea muncitorilor calificați. Boală profesională = boală specifică unei profesiuni sau provocată de o anumită profesiune. ♦ (Adverbial) Cu obișnuința unui profesionist. [Pr.: -si-o-] – Din fr. professionnel.

PROFESIONÁL, -Ă, profesionali, -e, adj. Care se referă la o profesiune; care este legat de o profesiune. Interes profesional.Trei fetișcane... puțin cam sperioase, cu o prea recentă experiență profesională. C. PETRESCU, A. 367. ◊ Secret profesional = informație pe care o deține cineva grație profesiunii sale și pe care nu are dreptul să o divulge. Învățămînt profesional = învățămînt pentru pregătirea cadrelor medii tehnice și pentru specializarea muncitorilor calificați. Deformare profesională v. deformare. Școală profesională v. școală. ♦ (Adverbial) Cu obișnuința unui profesionist. Jean zîmbi onctuos, scuturînd profesional colțul mesei cu șervetul. C. PETRESCU, Î. I 5.

PROFESIONÁL, -Ă adj. Referitor la o profesiune, legat de o profesiune. ♦ Secret profesional = informație pe care o deține cineva, legată de profesiunea sa, și pe care nu are dreptul s-o divulge; școală profesională = școală medie tehnică care pregătește cadre de muncitori calificați. // adv. Cu obișnuința unui profesionist. [Pron. -si-o-. / cf. fr. professionnel].

PROFESIONÁL, -Ă I. adj. referitor la o profesiune, legat de o profesiune. ♦ secret ~ = informație pe care o deține cineva, legată de profesiunea sa; școală ~ă = instituție de învățământ care pregătește cadre de muncitori calificați. II. adv. cu obișnuința unui profesionist. (< fr. professionnel)

PROFESIONÁL ~ă (~i, ~e) Care ține de o profesie; propriu unei profesii. ◊ Învățământ ~ învățământ pentru pregătirea muncitorilor calificați. Secret ~ informație pe care o dețin numai reprezentanții unei profesii. Boală ~ă boală specifică unei profesiuni sau provocată de o profesiune. [Sil. -si-o-] /<fr. professionnel

profesional a. 1. relativ la o profesiune; 2. unde se învață diferite profesiuni: școală profesională.

*profesionál, -ă adj. (d. profesiune, fr. professionnel). Relativ la o profesiune: secretu profesional, în care fetele învață o profesiune (maĭ bine zis o meserie, că ceĭa ce se învață e croitoria, rufăria și altele asemenea): școală profesională (V. meserie). Subst. Rar. Persoană care exercită o meserie saŭ profesiune (nu amator saŭ diletant).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

profesionál (-si-o-) adj. m., pl. profesionáli; f. profesionálă, pl. profesionále

profesionál adj. m. (sil. -si-o-), pl. profesionáli; f. sg. profesionálă, pl. profesionále


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

SOCIAL-PROFESIONÁL adj. socioprofesional.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

PROFESIONÁL, -Ă adj. (cf. fr. professionnel): în sintagma limbaj profesional (v.).

Intrare: profesional
profesional adjectiv
 • silabație: -si-o-
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • profesional
 • profesionalul
 • profesionalu‑
 • profesiona
 • profesionala
plural
 • profesionali
 • profesionalii
 • profesionale
 • profesionalele
genitiv-dativ singular
 • profesional
 • profesionalului
 • profesionale
 • profesionalei
plural
 • profesionali
 • profesionalilor
 • profesionale
 • profesionalelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)